Új gyanúsítottakat fogtak el Bhutto-ügyben

Vágólapra másolva!
Elfogtak két újabb gyanúsítottat Benazir Bhutto pakisztáni politikus meggyilkolása ügyében. A pakisztáni hatóságok szerint egy tálib parancsnok irányította a háttérből a decemberi merénylet megszervezését. Pénteken a nyomozásba besegítő britek további részletekkel szolgálnak.
Vágólapra másolva!

Újabb két gyanúsítottat tartóztatott le Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolása ügyében csütörtökön a pakisztáni rendőrség. A két férfit Ravalpindiben fogták el, abban a városban, ahol a volt miniszterelnök elleni merényletet december 27-én elkövették - közölte az iszlámábádi belügyminisztérium szóvivője. A múlt hónapban az ország északnyugati határtérségében már őrizetbe vettek két gyanúsítottat, köztük egy 15 éves fiút, aki állítólag tagja volt a gyilkosságra kiválasztott öngyilkos merénylők osztagának.

Amerikai és pakisztáni tisztségviselők szerint a merényletet Baitullah Mehszúd tálib parancsnok, egy dél-vazirisztáni törzsi vezető irányította a háttérből. Az al-Kaidával kapcsolatban álló Mehszúd egy militáns csoportokat egyesítő ernyőszervezet, az afganisztáni határtérségben a kormányerők ellen harcoló Tehrik-e-Talibán Pakisztán vezetője.

A Scotland Yard háromfős szakértői csoportja csütörtökön visszatért Iszlámábádba, hogy beszámoljon az ellenzéki politikus halálának pontos körülményeit vizsgáló nyomozásuk eredményeiről. Egyelőre nem világos, hogy Bhutto életét lőfegyver oltotta ki, vagy öngyilkos merénylet áldozata lett. A brit nyomozók pénteken hozzák nyilvánosságra megállapításaik rövid összegzését.

December végén merénylet végzett Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezetővel, miközben egy választási gyűlésen beszédet mondott. Legkevesebb húszan haltak meg a robbantásban, és Bhutto halálhírére erőszakos utcai zavargások is kitörtek. Pervez Mussaraf elnök elhalasztotta a januárra kitűzött választásokat Bhutto halála miatt.