Mitt Romney visszalépett

Vágólapra másolva!
Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó csütörtökön Washingtonban bejelentette: felfüggeszti republikánus elnökjelölti kampányát. Az üzletember egy washingtoni konzervatív konferencián közölte, hogy "az ország jövője érdekében" visszalép.
Vágólapra másolva!

A Fox News hírcsatorna szerint - amely a szuperkedd után úgy értékelte, hogy a két vetélytársnak, Romney-nak és Mike Huckabee-nak csak matematikai esélye van a jelöltségre - McCain most már nem csak éllovas, hanem a valószínű republikánus elnökjelölt.

Romney azt mondta a konferencián: nehéz döntést hozott és utál veszíteni. Mégis visszalép, mert nem kívánja, hogy McCain elleni kampánya része legyen Clinton vagy Obama szenátor esetleges győzelmének, a terrorizmus előli meghátrálásnak - a demokraták az iraki csapatkivonást sürgetik.

Kifejtette: több kérdésben nem ért egyet McCainnel, de abban azonos a véleményük, hogy mindent meg kell tenni az iraki küldetés sikere érdekében. Meg kell találni Oszama bin Ladent és vereséget kell mérni az al-Kaidára és a terrorizmus erőire.

Az ABC televízió szerint McCain a szuperkedden 699 delegátust szerzett a szeptemberi republikánus jelöltállító pártkonvencióra. Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó 255, Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó 192 küldöttet gyűjtött össze. Az eddigi előválasztási fordulók eredményét összesítve McCain 707 delegálttal vezet, őt követi Romney és Huckabee 294, illetve 195 küldöttel. A jelöltállító konvención 1191 szavazat kell a győzelemhez.

Karl Rove, George Bush elnöke egykori főtanácsadója azt mondta: McCain sikere azt bizonyítja, hogy az arizonai szenátor üzenete "hazaért", vagyis megtalálta a republikánus szavazó jelentős tömegeit. Rove szerint Romney szavazóinak többsége McCain oldalára fog állni.