Szűrnék a drogozást az orosz egyetemeken

Vágólapra másolva!
Kötelező drogtesztet vezethetnek be az orosz egyetemeken ősztől. A teszt bevezetésétől azt várják, hogy csökkeni fog az utóbbi időben igen megemelkedett drogfüggő diákok száma.
Vágólapra másolva!

A teszt, a tervek szerint kötelező lesz mind az állami, mind a magán egyetemek hallgatói számára. A rendszert kísérleti jelleggel már évekkel ezelőtt bevezették a Bauman Állami Egyetemen, ahol évente kétezer diák esik át a vizsgálaton.

Most az Állami Duma néhány képviselője vetette fel újra a kötelező drogtesztre vonatkozó javaslatot azzal, hogy számos foglalkozásban és hivatásban nem lehet helye kábítószerfüggő embereknek.

A Szövetségi Kábítószerforgalom-ellenőrzési Szolgálat (FKSZN) moszkvai igazgatóságának vezetője, Viktor Hvorosztyan szerint a kötelező teszt elősegíti majd a drogfüggő diákok számának csökkentését, ami azért is égető, mert ez a szám 2006-ban megduplázódott.

Nyáron Jurij Luzskov, Moszkva polgármestere már javasolta, hogy a város hozzon rendeletet a diákok kötelező egészségügyi szűrővizsgálatának bevezetéséről, amelynek során különböző egyéb vizsgálatok mellett azonosíthatnák a drogosokat.

Moszkvában jelenleg 29 ezer drogfüggőt tartanak nyilván, 70 százalékuk kiskorú, és közülük a legtöbben 13-14 éves korukban ismerkednek meg a kábítószerrel.