Huckabee jutalomjátéka volt a szuperkedd

Vágólapra másolva!
Szoros versenyekkel igen, megdöbbentő eredményekkel már kevésbé szolgált az amerikai elnökválasztási kampány szuperkeddje. A demokratáknál Barack Obama sokat nyert, de Hillary Clinton gyűjtötte be a legértékesebb trófeát. A republikánusoknál az egykori lelkész Mike Huckabee volt a meglepetésember, aki kicsit belerondított John McCain szép éjszakájába.
Vágólapra másolva!

Meglepetéssel indult a szuperkedd eredményeinek ismertetése. A Nyugat-Virginiában tartott republikánus jelölőgyűlés első fordulójában még úgy tűnt, hogy Mitt Romney fog győzni, de aztán a második körben mégis Mike Huckabee futott be. John McCain hívei ugyanis észbe kaptak, és a kevésbé veszélyesnek tartott jelölt mellé álltak, így akadályozva meg Romney győzelmét.

Az egykori baptista lelkész Huckabee ezen túl is szállította a meglepetéseket, és ezzel már nem feltétlenül szolgálta McCainék érdekeit. Nyerni tudott öt déli államban és ezzel jócskán felülmúlta a várakozásokat. Olyannyira, hogy be is jelentette, nem száll ki a versenyből. "Többen azt mondták, ez egy kétemberes verseny. Így van és mi benne vagyunk" - mondta győzelmi hangulatú beszédében.

Az igazi vesztes

Mitt Romney, Massachusetts állam egykori kormányzója sem akar kiszállni, de ő tűnik a szuperkedd egyetlen igazi vesztesének. Bár hat államban is nyerni tudott, valójában folytatta a hagyományokat abból a szempontból, hogy ezúttal is csak olyan helyen győzött, ahol vagy nem volt komoly tétje a versenynek vagy nem volt rajta kívül komolyabb induló.

John McCain nem szemérmeskedett, kijelentette, hogy ő áll a republikánus elnökjelöltségért folyó verseny élén, de azért hozzátette, még hosszú út áll előtte. Ugyan győzött a nagyobb államokban, de az is kiderült, hogy délen gyenge és a konzervatív bázist sem tudta maga mögé állítani. Ettől függetlenül alaposan elhúzott a küldöttek gyűjtésében (részletek itt), akik a párt konvencióján hivatalosan megválasztják a jelölteket.

Szoros demokrata verseny

A demokratáknál nem született igazi meglepetés: a felmérések szoros versenyt jeleztek, és ez így is lett. Hol Barack Obama, hol Hillary Clinton söpört be egy-egy győzelmet. Hazai pályán - az általuk szenátorként képviselt államban -, mindketten jól teljesítettek, Clinton New York, Obama Illinois államban nyert simán.

Számszerűen ugyan Obama nyert több államban, de az már kérdéses, hogy ki aratott értékesebb győzelmeket. Clinton magabiztosan szerepelt Kaliforniában és a közvélemény-kutatások hiába jeleztek szoros versenyt, végül is simán lenyomta Obamát. Márpedig ez az Egyesült Államok legnépesebb állama, és ennek megfelelően sok küldöttet delegál az elnökjelölő konvencióra.

Valószínűsíthető, hogy kettejük párbaja folytatódik, és erre mindketten tettek is utalásokat a híveikhez intézett beszédükben. Hátravan még több fontos nagyobb állam - például Texas és Ohio -, és még az is előfordulhat, hogy csak az augusztus végén esedékes konvención derül ki, melyikük lesz a demokraták elnökjelöltje, aki megmérkőzik a republikánus vetélytárssal a Fehér Házért.