Tornádók pusztítottak az Egyesült Államok déli részén

Vágólapra másolva!
Legalább negyvenheten vesztették életüket szerdára virradóra az Egyesült Államok déli részén, ahol tornádókkal, zivatarokkal és jégesővel kísért viharfront söpört végig.
Vágólapra másolva!

Az ítéletidő Arkansas, Mississippi, Tennessee és Kentucky államokat érintette a legsúlyosabban. A tornádók teherautókat borítottak fel, háztetőket téptek le, autókat rongáltak meg és fákat csavartak ki. Tenessee államban legalább 24, Arkansasban 13, Kentuckyban 7, Alabamában 3 halálos áldozatot követelt a télen ritkán előforduló természeti jelenség. A sebesültek száma csak Tenesseeben megközelíti a százötvenet. A mentőegységek házról házra járva kutatnak túlélők után az összedőlt házak romjai alatt.

Tennessee államban, Nashville közelében kigyulladt egy földgázkitermelő állomás, ahol ugyancsak többen életüket vesztették, de az áldozatok pontos száma még nem ismert. Jacksonban 15 diák rekedt a Union University egyetem súlyosan megrongálódott kollégiumában, de végül sikerült kimenekíteni őket. Az intézményben két hét oktatási szünetet rendeltek el. A szélvihar megtépázott egy idősek otthonát is, ahol legalább 50 ember tartózkodott - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió.

Memphisben egy bevásárlóközpont tetejét tépte le tornádó. Legalább három ember életét vesztette, de tizenkét személyt sikerült kiszabadítani a törmelékek alól, közülük két sérült állapota súlyos. Az áruház parkolójában körülbelül két tucat gépkocsi is megrongálódott.

Az ítéletidő az előválasztásokat is befolyásolta Tennesseeben: biztonsági okok miatt több szavazóhelyiséget korábban bezártak.

Mississippi állam északi részén egy autópályán teherautókat borított fel a szélvihar, egy ipari parkon átsöprő forgószél több raktárat is romba döntött. Az Alabama északi részén pusztító tornádó három ember halálát okozta, több ház összedőlt.

Az elnökjelöltségre pályázó politikusok - demokraták és republikánusok egyaránt - részvétüket nyilvánították az áldozatok hozzátartozóinak.