Perel a verespataki aranybánya tervezője

Vágólapra másolva!
Pert indított a verespataki aranybányát tervező cég a román környezetvédelmi minisztérium, személy szerint a miniszter, és egy másik politikus ellen is, amiért tavaly felfüggesztették a tervezési eljárást.
Vágólapra másolva!

Beperelte a román környezetvédelmi minisztériumot, Korodi Attila környezetvédelmi minisztert és Silviu Stoicat a beruházási terv sorsáról döntő tárcaközi bizottság képviselőjét a verespataki aranybányát tervező vállalat- adta hírül szerdán a román média. A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) amiatt elégedetlen, hogy a környezetvédelmi minisztérium felfüggesztette a terv engedélyeztetési folyamatát.

Korodi a Mediafax hírügynökségnek azt mondta, nem lepi meg, hogy a minisztérium mellett őt személyesen is beperelte a cég, amely korábban - magyar származására is célozgatva - már támadta a tárcavezetőt. A környezetre szennyező hatást gyakorló valamennyi vállalatnak tiszteletben kell tartania a törvényeket, függetlenül attól hogy kis- vagy nagyvállalkozásról van szó - tette hozzá a miniszter.

A szaktárca illetékesei szerint az aranybányát tervező vállalat elsősorban nem anyagi kártérítést akar, hanem olyan bírósági döntésben reménykedik, amely kötelezné a minisztériumot az engedélyeztetési eljárás folytatására. A környezetvédelmi tárca tavaly szeptember 13-án függesztette fel meghatározatlan időre az eljárást azt követően, hogy egy bíróság érvénytelennek minősítette az RMGC-nek a Fehér megyei önkormányzattól származó településrendezési engedélyét.