Feloszlatta az államfő az olasz parlamentet

Vágólapra másolva!
Az olasz elnök, Giorgio Napolitano és a parlament két házának vezetői szerdán úgy döntöttek: feloszlatják az olasz parlamentet. Az előrehozott választások időpontját április 13-14-re tűzték ki, de az államfő előre félti egy új olasz kormány stabilitását is. Romano Prodi kormánya azután kényszerült lemondani, hogy elveszítette a többségét a szenátusban.
Vágólapra másolva!

Giorgio Napolitano olasz elnök feloszlatta a parlamentet szerdán. A múlt hónapban ugyanis Romano Prodi balközép kormánya lemondani kényszerült, mert egy kis párt kilépése nyomán a kormánykoalíció elvesztette többségét a szenátusban. Az államfő kedd este tárgyalt a parlament két házának vezetőjével, Franco Marinival és Fausto Bertinottival, mert az alkotmány értelmében hozzájárulásuk nélkül nem oszlathatta volna fel a törvényhozó testületet.

A törvényhozás két házának feloszlatása után nem sokkal Alessandro Bianchi szállítási miniszter bejelentette, hogy az ügyvezető kormány április 13-14-re tűzte ki az előre hozott olaszországi parlamenti választások időpontját. Az olasz voksolási szokás szerint a választás nem csak egy napig tart, hanem a minél nagyobb részvételi arány elérésének érdekében két napig, azaz vasárnap után hétfőn reggel is kinyitnak a szavazóhelyiségek, és rendszerint délután három óráig fogadják a választókat.

Romano Prodi leköszönő kormányfő szerdán megerősítette, hogy immár nem az ő vezetésével indulnak a választáson a balközép erők. A jobbközép erők vezérének, várhatóan Silvio Berlusconinak, Walter Veltroni, az októberben létrejött Demokrata Párt (PD) vezetője, Róma jelenlegi főpolgármestere lesz az ellenfele. A 68 éves Prodi indoklása szerint lehetőséget akar nyújtani az ifjabb politikusi nemzedéknek, és ezért visszalép a kormányfőjelöltségtől az 52 esztendős Veltroni javára. "Valakinek példát kellett mutatni" - fűzte hozzá. Hangoztatta azonban, hogy teljes mértékben támogatja a PD-t.

Az utóbbi napokban Marini, a szenátus elnöke kísérletet tett Napolitano megbízásából egy átmeneti kormány létrehozására. Ennek fő feladata a választójogi törvény olyan megváltoztatása lett volna, amelynek révén a jövőben Olaszországnak stabilabb kormányai lehettek volna. A felsőház elnökének próbálkozása azonban kudarcot vallott.

Az államfő nem rejtette véka alá emiatt érzett keserűségét. "Anomália a választások ilyen mérvű előrehozatala" - mondta a média képviselőinek arra utalva, hogy csupán két év telt el az előző választások óta. Hangsúlyozta: sajnálkozva hozta meg döntését, de nem tehetett mást, mivel Marini nem tudott olyan többséget összekovácsolni, amely támogatta volna a választójog gyors reformját. Napolitano értésre adta, hogy szerinte a hatályos választójogi törvény alapján rendezendő előre hozott választások aligha növelik az ország kormányozhatóságát.