Nem indulhat Kaszjanov az elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
Biztossá vált, hogy nem indulhat Mihail Kaszjanov ellenzéki politikus az oroszországi elnökválasztáson. A volt kormányfő indulását a kezdetektől nehezítették a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az orosz legfelsőbb bíróság elutasította Mihail Kaszjanov ellenzéki politikus, volt miniszterelnök panaszát. Egyben helybenhagyta a központi választási bizottság (CIK) döntését, amelynek értelmében nem jegyzik be Kaszjanovot a március 2-i elnökválasztáson induló jelöltek közé.

A CIK azzal indokolta döntését, hogy az ellenőrzések során a Kaszjanov által összegyűjtött, kétmilliónál jóval több aláírás közül több mint 13 százalékot találtak nem elfogadhatónak (túlnyomórészt formai okokból), miközben a választási törvény legfeljebb 5 százalékot engedélyez.

Kaszjanov kezdettől fogva számos nehézségbe ütközött, s várható volt, hogy végül nem kerül fel a neve a szavazócédulákra. A legfelsőbb bírósághoz benyújtott fellebbezését azzal indokolta, hogy nem hagyhatja cserben azt a kétmilliónál jóval több embert, aki indulását aláírásával támogatta.

Kaszjanov volt az ellenzékinek tekintett politikusok közül az egyetlen, aki eljutott az aláírások gyűjtéséig. Valós esélye a győzelemre azonban nincs és nem is volt, a felmérések szerint ugyanis mindössze a szavazatok 1 százalékára, de mindenképpen csupán elenyésző töredékére számíthatott volna.

Közvélemény-kutatások szerint a választók több mint 70 százaléka Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettesre szavaz majd. Medvegyevet Vlagyimir Putyin elnök támogatásával a decemberi dumaválasztásokon kétharmados többséget szerző Egységes Oroszország és másik három párt jelölte államfőnek.