Kilenc éhségsztrájkoló csatlakozott Hodorkovszkijhoz

Vágólapra másolva!
Emberjogi aktivisták csatlakoztak a börtönben éhségsztrájkoló Mihail Hodorkovszkijhoz. Az olajipari cég volt elnöke és a jogvédők a súlyos beteg, szintén letartóztatott Jukosz-alelnök megfelelő orvosi ellátásáért demonstrálnak.
Vágólapra másolva!

Kilenc emberjogi aktivista csatlakozott Mihail Hodorkovszkijnak, a Jukosz feldarabolt olajbirodalom volt főnökének éhségsztrájkjához. Az egykori milliárdos és társai azt követelik, hogy részesítsék megfelelő orvosi ellátásban Vaszilij Alekszanjant, a Jukosz őrizetben lévő, halálos beteg volt alelnökét.

Moszkvában hét, Voronyezsben és Szamarában egy-egy tiltakozó nem fogyaszt ételt. Az Egyesült Állampolgári Front két fiatal aktivistájának kivételével nem képviselnek semmilyen szervezetet. Céljuk az, hogy felhívják a világ és az egyszerű emberek figyelmét arra, mi történik.

Alekszanjant pénzeszközök eltulajdonításával és tisztára mosásával vádolják, Hodorkovszkij szerint azért, hogy ellene szóló vallomást zsaroljanak ki belőle. A férfi AIDS-ben és nyirokmirigyrákban szenved, ráadásul a börtönben tuberkulózist kapott.

Kórházba szállítását és gyógykezelését már háromszor követelte a strasbourgi emberi jogi bíróság, szót emelt ennek érdekében az orosz emberi jogi biztos, és indítványozta a lehetőség megvizsgálását annak a fogháznak a vezetője is, ahol tartják. A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy betegségei nem bizonyítottak.

Moszkvában kedden kezdődik meg a tulajdonképpeni tárgyalás Alekszanjan ügyében. A múlt héten két előzetes meghallgatásra a bíróságra szállították a láthatóan rossz állapotban lévő férfit, de a keddi tárgyalás kitűzött időpontjában nem volt jelen a bíróságon. A helyszíni tudósítások szerint a belügyi erők jelenléte azonban arra utalt, hogy újra oda szállítják a vádlottat.