A tél szorításában ünnepel Kína

Vágólapra másolva!
Még az ország egyes szubtrópusi területein is áram és víz nélkül maradtak a kínaiak a szokatlanul hideg télben. Az akadozó szállítás miatt fogytán vannak az élelmiszerkészletek is. A helyzetet súlyosbítja, hogy a legnagyobb kínai ünnep, a holdújév miatt százmilliók igyekeznek eljutni távol élő családjukhoz.
Vágólapra másolva!

Egész városok vannak több mint egy hete víz és áram nélkül Kína egyes középső, keleti és délkeleti részein, mert a szokatlanul fagyos, havas, jeges időjárás megrongálta a villamos távvezetékeket. Különösen rossz a helyzet az ország középső részén fekvő Hunan tartományban, amelyet leginkább sújtott a január 10. óta tartó hideghullám. A több mint egymillió lakosú Csencsou városa például már tizenegyedik napja nélkülözi az áramot és a vezetékes vizet.

Még egyes szubtrópusi területeken, például Kujcsou tartományban is vastag jégréteg fedi az utakat, húzza le a villanyvezetékeket, töri le a fák ágait. Mintegy 130 ezer villamosipari dolgozó erőltetett ütemben próbálja helyreállítani a magasfeszültségű távvezetékeket. Eddig tizenegy villanyszerelő vesztette életét, mert a sietségben nem tartják be a biztonsági előírásokat, miközben próbálják megtisztítani a távvezetékeket a rájuk rakódott jégtől.

Az időjárás miatt milliók lesznek kénytelenek áram- és vízellátás nélkül tölteni a legnagyobb kínai ünnepet, a szerdán kezdődő holdújévet. A holdújévi ünnepek olyanok a kínaiak számára, mint a karácsonyi és újévi ünnepek Európában. Ebben az időszakban útra kel szinte az egész ország, mindenki igyekszik felkeresni távol élő szeretteit. Ez az időszak az egyetlen az évben, amikor a mintegy 150-200 millió szegény vándormunkás találkozhat a családjával.

Egyes helyeken a tűzcsapokból tudnak csak vizet venni, hosszú sorokban állnak ezek előtt az emberek vödrökkel a kezükben. Másutt tartálykocsik szállítanak vizet a lakosságnak. Az áramellátásért felelős állami bizottság azt ígérte kedden, hogy a következő néhány nap folyamán helyreállítják a rendes áramszolgáltatást a most ellátatlan területek nyolcvan százalékán, a maradék húsz százalékot pedig dízelüzemű áramfejlesztők alkalmazásával juttatják áramhoz.

Az élelmiszerkészletek mindenütt szűkösek a szokatlanul rideg időjárás által sújtott területeken, olyannyira, hogy sok élelmiszerbolt árukészlet híján be is zárt. Felszökött az élelmiszerek, a gyertya és a tüzelő ára. Áram híján a benzinkutak sem működnek, így üzemanyagnak is szűkében vannak a mostoha időjárás sújtotta területek lakosai. A közutakon és a vasutakon azonban kezdenek helyreállni a normális állapotok.