Tizenkét halott egy robbantásban Srí Lankán

Vágólapra másolva!
Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készültek Srí Lanka fővárosában az ország függetlensége kikiáltásának 60. évfordulójára. A szigetország észak-keleti részén pokolgéppel felrobbantottak egy buszt.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb tizenkét ember vesztette életét kedden Srí Lanka észak-keleti részén egy autóbusz ellen elkövetett pokolgépes merényletben - közölte a hadsereg egyik illetékese. A nagy erejű detonációban sokan megsebesültek, és az első jelentések szerint 17 embert kórházba szállítottak.

A szigetországban kedden ünneplik a függetlenség kikiáltásának a 60. évfordulóját. A busz elleni támadás előtt néhány perccel az ország déli részén egy katona meghalt, három másik pedig megsebesült, amikor felrobbant egy útmenti taposóakna. A védelmi minisztérium szerint tamil lázadók voltak a tettesek.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár szervezet harminc éve folytat harcot a szigetország kormánya ellen azért, hogy önálló államot hozzon létre Srí Lanka többségében tamilok lakta északi részén.

Mahinda Radzsapaksze elnök ünnepi beszédében azt mondta: "az a kihívás, amelyet a történelem ránk hagyott, a terrorizmus legyőzése". A fővárosban, Colombóban az ünnep napjára rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. Hétfő reggel Colombo egyik külső negyedét így is két robbanás rázta meg. Ezek azonban nem követeltek halálos áldozatokat, mindössze egy transzformátor rongálódott meg.