Terroristák segítőit ítélték börtönbüntetésre Londonban

Vágólapra másolva!
Héttől tizenhét évig terjedő szabadságvesztésre ítélt hétfőn egy londoni bíróság öt férfit, akik a bizonyítást nyert vád szerint segítséget nyújtottak egy kudarcba fulladt merényletsorozat kitervelőinek a letartóztatás elkerüléséhez.
Vágólapra másolva!

Az öt vádlott - afrikai bevándorló családok gyermekei - menedéket, útlevelet, öltözéket és élelmet biztosított azoknak a merénylőknek, akik 2005. július 21-én a brit főváros metróján, illetve egy autóbuszon öngyilkos robbantást akartak végrehajtani. A hátizsákjukban cipelt szerkezet azonban műszaki hiba miatt nem robbant fel.

Két héttel korábban, egy másik pokolgépes merényletsorozatban ugyanakkor ötvennél is több ember veszítette életét Londonban.

A potenciális merénylőket már korábban elfogták és elítélték. A hétfőn börtönbe küldött öt segítő közül ketten fivérei két terroristának.

Az ügyészség 22 vádpontot rótt a vádlottak terhére, köztük terrorizmusra vonatkozó ismeretek eltitkolását és törvénysértő személyek támogatását. Két vádlottat abban is elmarasztalt a bíróság, hogy előzetesen tudomással bírtak a készülő merényletekről.