Nem sikerült kormányt alakítani Itáliában

Vágólapra másolva!
Nem tudott elég támogatást szerezni egy ideiglenes kormány megalakításához az olasz szenátus elnöke, s emiatt a választások előre hozatala várható.
Vágólapra másolva!

A kudarcról maga a szenátusi elnök, Franco Marini számolt be hétfőn este. Most az elnökön áll, hogy kiírja az előre hozott választásokat, ami elkerülhetetlennek látszik. A két év után megismételt választások időpontja április lehet.

Az ideiglenes kormánynak az lett volna a feladata, hogy megreformálja a választási szabályokat, és ezzel stabilizálja a nehezen kormányozható országot. A kellő támogatás megszerzésére Marini négy napot szánt, de utoljára hagyott konzultációs partnere ezt elutasította.

Az olasz jobboldal vezére, Silvio Berlusconi szerint a választások előre hozatala a legjobb megoldás a kormányválságra, ezért nem támogatja ideiglenes kabinet kinevezését. A L'Espresso hetilap pénteken közzétett legfrissebb felmérése szerint a jobboldal jelenleg 16 százalékponttal - 58:42 arányban - vezet a baloldal előtt.

Napolitano elnök egyelőre nem nyilatkozott a szándékairól, csak megköszönte Marini erőfeszítéseit.

Olaszországban az elmúlt hat évtizedben átlag csak egy évig tartottak ki a kormányok. Az előző miniszterelnök, a balközép koalíció élén álló Romano Prodi kevesebb, mint két évet töltött ki a reá váró ötből.