Kostunica nem gratulált Tadicnak

Vágólapra másolva!
Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök hétfő estig nem gratulált koalíciós partnerének, Boris Tadic államfőnek újraválasztásához. A politikai etikettet durván megsértő tartózkodás a jelenlegi kormánykoalíció belső viszályaira utalhat.
Vágólapra másolva!

Kostunica az elnökválasztás első fordulójában leghűbb szövetségesét, Velimir Ilicet támogatta. Az Új Szerbia nevű, a dél-szerbiai Cacak környékén "beágyazott" párt vezetője minden parlamenti választáson szállít mintegy 10 százaléknyi szavazatot Kostunicának, aki ezért rendre elnézi Ilic alpári viselkedését, demagóg harsányságát és korrupciógyanús ügyleteit. Miniszteri posztokkal is jutalmazza - a volt cacaki polgármester most éppen a nagy beruházásokért is felelős infrastrukturális tárcát vezeti.

Az első fordulós tartózkodás - akkor még kilenc jelölt volt, s előre lehetett tudni, hogy Boris Tadic és a radikális vezér, Tomislav Nikolic fog megmérkőzni a második fordulóban - magyarázható volt, a döntő előtti, cserbenhagyással felérő hallgatás viszont már nem - mondják belgrádi megfigyelők. Kostunica - a "Döntsön a nép!" jelszóval - lényegében megvonta támogatását partnerétől, s hagyta, hogy egyedül szálljon szembe kemény kihívójával, a radikális Nikoliccsal.

Nikolic az elsők között gratulált legyőzőjének, a szavazatok mintegy 80 százalékának az összeszámolása után elismerte vereségét. Kostunicának és Velimir Ilicnek huszonnégy óra is kevés volt ahhoz, hogy gratuláljanak a kormánykoalíció fő erejét, a Demokrata Pártot vezető Boris Tadicnak.