Kiverték a fővárosból a csádi lázadókat

Vágólapra másolva!
A csádi kormány szerint kiverték a fővárosból a lázadókat, ám ők maguk stratégiai kivonulásról beszélnek. Az egész hétvégén harcok dúlta N'Djamenából ezrek menekülnek a szomszédos Kamerunba, a város utcáit holttestek borítják. Csád szerint a lázadók akciói mögött Szudán áll, de Khartoum tagad.
Vágólapra másolva!

A csádi kormány szerint kiverték a lázadókat a fővárosból. Ahmat Mahamat Bachir belügyminiszter szerint "szétvertük ezeket a Szudán fizette zsoldosokat". A felkelők maguk ugyanakkor azt közölték, hogy stratégiai kivonulást hajtottak végre, azért vonultak ki N'Djamena keleti peremére, hogy időt és lehetőséget hagyjanak a polgári lakosságnak a menekülésre, mielőtt újabb offenzívába kezdenének - írja a BBC News. Segélymunkások szerint az afrikai ország fővárosának utcáit holttestek borítják, miközben ezrek menekülnek a szomszédos Kamerunba a Logone-Chari határfolyó hídján át. Az ENSZ rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy megvitassák a krízist.

A felkelők szombaton kerítették hatalmukba a főváros jelentős részét, és még azt a palotát is megközelítették, ahol Idriss Deby csádi elnök tartózkodott. A heves harcok vasárnap is tartottak, a lázadók a rádiót támadták, amelynek épületét később fosztogatók rámolták ki. A város piacát ugyancsak kifosztották és egy rakétabecsapódás miatt le is égett. A városban élő több száz külföldi állampolgárt - köztük sok franciát és kínait - Gabonba menekítettek. Franciaország jelentős katonai jelenléttel bír az egykori gyarmatbirodalmához tartozó Csádban, ahol hírszerzési és logisztikai támogatást biztosít a kormánynak. Kína komoly befektető a csádi olajiparban.

Csád keleti részén eközben a hadsereg szerint visszaverték a felkelőknek a szudáni határnál fekvő Adre elleni második támadását. A csádi kormány azt állítja, a lázadókat a szudáni légierő gépei segítették. Mahamat Ali Nassour csádi enegiaipari miniszter már szudáni hadüzenetről beszélt. A csádi kormány úgy véli, hogy Szudán a felkelők lázításával próbálja megakadályozni, hogy a térségbe európai uniós békefenntartókat vezényeljenek. Szudán tagadja ezeket a vádakat.

A békefenntartókat a franciák vezetnék, ám a harcok miatt egyelőre elhalasztották az európai katonák kiküldését. Adre környékén körülbelül 400 ezer menekült él táborokban, akik a szudáni Darfúrban folyó vérengzések elől menekültek ide.