Büntetőpénzt szedne hallgató dolgozóitól a Siemens

Vágólapra másolva!
Kártérítést akar fizettetni a Siemens azokkal a dolgozókkal, akik nem voltak hajlandóak tanúskodni a vállalat vesztegetési ügyében. A Siemens kenőpénzbotránya miatt a cég vezetője már korábban lemondott.
Vágólapra másolva!

Összesen egymillió eurót akar kártérítés címén fizettetni az érintettnek mondott dolgozókkal a vesztegetési ügybe keveredett német elektronikai óriáscég, a Siemens. Azoktól a dolgozóktól akar büntetőpénzt beszedni, akik nem akartak a milliárdos nagyságrendű kenőpénz-ügyben tanúskodni, élve a Siemens úgynevezett amnesztiaprogramjával.

A Siemens évek óta folyósított kenőpénzt külföldieknek, hogy ő kapja meg a megbízást. Kétes értékű tranzakciók egész sora történt, egy tavaly készült kimutatás szerint összesen 1,3 milliárd euró értékben. Ezt a veszteséget szeretné visszanyerni a vállalat.

A vállalat azt ígérte, nem lesz pénzbeli vagy munkajogi következménye, ha valaki a dolgozók közül jogsértésekre derít fényt. A vallomást megtagadók részére azonban már fizetési meghagyást küldtek - közölte a vállalat szóvivője. A Siemens vezetői, felügyelőbizottságának tagjai ellen folyamatban van a vizsgálat. A cég első számú embere és a felügyelőbizottság elnöke már lemondott.