Harmincan meghaltak egy ruandai földrengésben

Vágólapra másolva!
Harmican meghaltak és közel négyszázan sérültek meg vasárnap két földrengésben. A földmozgások Ruandát és a Kongói Demokratikus Köztársaságot érintették.
Vágólapra másolva!

Mintegy harminc ember meghalt, és közel 400 súlyosan megsérült két földrengés során Ruanda délnyugati és a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén vasárnap.

A 25 ruandai áldozat közül tízen egy összeomló templom romjai alatt vesztették életüket Rusizi körzetében. Az első rengés a Richter-skála szerint 6-os, a második 5-ös erősségű volt, és a fővárosban, Kigaliban is érezték. "Mentőalakulatok tartanak a helyszínre, a mintegy 200 súlyos sérültet figyelembe véve a halottak száma azonban nőhet" - mondta Mary Gahonzire országos rendőrfőnök-helyettes.

A szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) keleti részén is észlelték az erős földmozgást vasárnap délelőtt. Dél-Kivu tartomány bukavui körzetének kormányzója közölte, hogy öten meghaltak és 149-en súlyosan megsérültek Bukavu tartományi székhelyen és körzetében. A rengések epicentruma a Ruandával határos Bukavutól 20 kilométerre volt. Bukavutól északra, Kabare területén a vasárnapi mise idején részlegesen összeomlott egy templom, 37-en megsérültek, közülük öten súlyosan.

Gyakoriak a rengések az Uganda nyugati, a KDK keleti részén, Ruandán és a szomszédos Tanzánián áthúzódó Nagy Rift-völgy szeizmikusan érzékeny törésvonalán. A nyugat-ugandai Semliki-völgyben 1966-ban egy 7-es erősségű földmozgás 157 embert ölt meg és 1300-nál többet megsebesített.