Elfoglalták a fővárost a csádi lázadók

Vágólapra másolva!
Heves harcok törtek ki Csádban a lázadók és a kormányerők között. A lázadó fegyveresek betörtek a fővárosba, és az elnöki palota felé nyomultak, délután pedig elfoglalták a várost egy katonai forrás szerint. Az ország külügyminisztere viszont azt közölte: ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. Küszöbön áll a Csádban tartózkodó franciák és amerikaiak evakuálása.
Vágólapra másolva!

Heves harcok törtek ki a csádi kormányerők és lázadó fegyveresek között az afrikai ország fővárosa közelében - erről a francia média számolt be. N'Djamenától, a fővárostól északra tört ki a harc, de a fővárosban tartózkodók erős tűzharcokra utaló fegyverropogást hallottak a város központjából, a zaj egyre erősebben hallatszott. Szemtanúk kiégett tankokat láttak a főváros utcáin - írja a BBC.

Egy katonai forrás szerint a fővárosba betört lázadók délutánra, háromórás tűzharc után elfoglalták a N'Djamenát. Az ország külügyminisztere ugyanakkor azt közölte: ellenőrzésük alatt tartják az eseményeket. A lázadók egyik szóvivője, Abakar Tollimi az AFP hírügynökségnek nyilatkozva ennek ellenkezőjét állította: szerinte a kormány fegyveres erői megfutamodtak, és a lázadók Idriss Deby elnököt - aki vélhetőleg az elnöki palotában tartózkodik - órákon belül el fogják távolítani. Csádi kormánytisztviselők nem zárják ki, hogy a fegyveresek elfoglalhatják a fővárost.

Franciaország és az Egyesült Államok utasította Csád fővárosában tartózkodó polgárait, hogy kijelölt helyeken és a nagykövetségek közelében gyülekezzenek arra az esetre, ha sürgősen evakuálni kell őket a veszélyessé vált városból - írja a BBC. Körülbelül százötven francia katona is a helyszínre érkezett, hogy segítsen az evakuálásban.

A BBC elemzése szerint Deby elnök tizenhét éves kormányzása alatt megszokott volt az instabilitás az afrikai országban, a helyzet azonban 2007-ben tovább romlott. Az elnök ugyanis megváltoztatta az alkotmányt, hogy harmadszor is az ország vezetője lehessen. A bejelentés után a katonák tömegesen dezertáltak az állami hadseregből, a feszültséget pedig tovább fokozta az elnök és környezete - az olajüzletből származó - egyre feltűnőbb gazdagsága. Csádnak a szomszédos Szudánnal is konfliktusai vannak, aminek köszönhetően mindkét ország támogatja az ellenfél területén szerveződő lázadó fegyveres csoportokat.