A fejkendő miatt tüntetnek Törökországban

Vágólapra másolva!
Ezrek vonultak szombaton az utcára a török fővárosban, hogy kifejezzék szembenállásukat egy törvénymódosítással, amely engedélyezné a fejkendő viselését a felsőoktatási intézményekben.
Vágólapra másolva!

"Törökország világi állam, és az is marad", "A kormány mondjon le!", Mindnyájan Atatürk katonái vagyunk" - ilyen és hasonló jelszavak alatt vonult mintegy 30 ezer ember, köztük igen sok nő az Ankara központjában álló Atatürk-mauzóleumhoz.

A menet résztvevői között sokan nemzeti zászlókat és Atatürk-portrékat emeltek a magasba. A felvonulást szervező 35 párt és mozgalom attól tart, hogy a fejkendő "rehabilitálása" az iszlám szigorúbb válfajának előhírnöke lehet Törökországban.

Friss felmérések szerint a 70 milliós ország lakosságának többsége egyetért a kendőviselés egyetemi tilalmának feloldásával. (Törökországban a nők mintegy kétharmada fedett fejjel jár.) A tilalmat eltörlő alkotmánymódosítás a jövő héten kerül a parlament elé, elfogadása szinte biztos.

A fejkendőről zajló vita kulcsfontosságú az ország összetett identitása szempontjából. A fiatal török demokrácia azon fáradozik, hogy kielégítse mind a jámbor muzulmán hívők, mind a világi, Nyugat-barát elit elvárásait. Az utóbbi réteg tagjai az elmaradottság jelképének tekintik az iszlámot.