Betiltanák a neonáci felvonulásokat a bajorok

Vágólapra másolva!
Bajorország betiltaná a neonácik felvonulásait a koncentrációs táborok környékén, vagy a nácik számára szimbolikus napokon. Egy új törvénytervezet több jogot adna a militáns tüntetők ellen fellépő rendőröknek is. A jogszabályról komoly vita várható, és még az előterjesztő miniszter is elismeri, a tartományi kormány elérkezett az alkotmányosság végső határához.
Vágólapra másolva!

Könnyebben be lehetne tiltani a neonáci felvonulásokat és a militáns gyűléseket Bajorországban a tartományi kormány által beterjesztett új gyülekezési törvény alapján. Az új jogszabályt a müncheni kormány keddi ülésén hagyta jóvá, a törvény minden gyűlésre vonatkozna, ami "a nemzetiszocialista erőszakkal és önkényuralommal kapcsolatos, különösen, amelyek a nemzetiszocializmus áldozatainak méltóságát sértik".

A törvény lehetőséget adna arra, hogy általános tilalmat vezessenek be bizonyos helyeken - főként koncentrációs táborok emlékhelyei közelében -, és bizonyos napokon, például az 1923-as müncheni sörpuccs november 9-i évfordulóján - nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungnak Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter.

A tervezett "általános militáns-tilalom" Herrmann szerint a a szélsőbaloldali autonómokra is vonatkozna, akiket a rendőrök a tüntetések fekete blokkjaként emlegetnek. A jogszabály-tervezet lehetőséget adna a rendőröknek arra is, hogy áttekintő videófelvételeket készítsenek a tüntetésekről, amelyekkel jobban irányíthatnák a bevetéseket.

Herrmann azt reméli, hogy az új törvény már júliusban hatályba léphet, de számít ellenállásra. A miniszter elismerte, hogy a tartományi kormány terve "az alkotmányjogi lehetőségek utolsó centiméterét" is kimeríti, de úgy véli, a törvényjavaslat "szükséges, jogszerű és alkotmányos".

A bajorországi Zöldek (Die Grünen) máris bejelentették, hogy elutasítják a gyülekezési jog szigorítását. "Évek óta szisztematikusan szűkítik a gyülekezési alapjogot" - bírálta a kormányt Christine Kamm, a Zöldek belügyi szóvivője. Szerinte a tervezet nem egyeztethető össze a demokratikus szabadságjogokkal, és elentétes a szövetségi alkotmánybíróság határozataival is.