Giuliani is feladta a versenyt

Vágólapra másolva!
Kiszállt a republikánus párt elnökjelöltségéért vívott harcból Rudy Giuliani volt New York-i polgármester, és felsorakozott John McCain arizonai szenátor mögé.
Vágólapra másolva!

Giuliani szerdán személyesen jelentette be döntését a Ronald Reagan elnöki könyvtárban, miután a súlyos vereséggel felérő harmadik helyen végzett a Floridában kedden tartott előválasztáson.

Giuliani távozásával gyakorlatilag kettőre szűkült az esélyesek mezőnye: McCain mellett Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó rúghat még labdába. Az ő kettejük szócsatája uralta a szerdai tévévitát is, a többi induló alig jutott szóhoz.

Az arizonai szenátor mögé sorakozik fel várhatóan Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó is a BBC News szerint. Ez nagy lökést jelenthet számára a február 5-i sziuperkedd előtt, amikor több mint húsz államban lesznek előválasztások.

Rudy Giuliani egykori New York-i polgármester kampánya még az előtt véget ér, hogy valójában elkezdődött volna. Giuliani ugyanis az előválasztások kezdetén nem kampányolt, energiáit Floridára koncentrálta, amely az első nagyobb állam volt a sorban.

Bár néhány hónappal ezelőtt még az országos felmérésekben ő volt a legesélyesebb a republikánus elnökjelöltség megszerzésére, előnye folyamatosan elolvadt.

Néhány órával Giuliani bejelentése előtt John Edwards közölte, hogy nem folytatja tovább a küzdelmet a remokrata párt elnökjelöltségéért. Edwards azonban azt nem jelezte, hogy két riválisa közül Hillary Clintont vagy Barack Obamát támogatja-e.

A szenátor kiszállásával a demokrata térfélen csak ők ketten maradtak. Bár hivatalosan még versenyben van Mike Gravel egykori alaszkai szenátor is, az ő esélyei a nullával egyenlők.