A kenyai válság rendezését követeli az ENSZ

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólította Kenya politikai vezetőit, hogy tegyenek meg mindent a vérontás megszüntetéséért és a nyugalom helyreállításáért. A december végi választások óta már legalább 900-an vesztették életüket a zavargásokban, melyek azután robbantak ki, hogy az ellenzék csalással vádolta meg az újraválasztott államfőt.
Vágólapra másolva!

Addisz-Abebában csütörtökön nyílik meg az Afrikai Unió háromnapos csúcstalálkozója, amelyen több mint negyven ország elnöke vesz részt, köztük Mwai Kibaki kenyai államfő. A tanácskozást előkészítő szerdai találkozókon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár több afrikai vezetővel is tárgyalt a kenyai válságról, hogy mozgósítsa őket is a mielőbbi politikai rendezés érdekében.

Az ENSZ Bizonsági Tanácsának zárt ajtók mögött tartott szerdai ülése után a soros elnök Líbia ENSZ-nagykövete kijelentette, hogy a tanács támogatja a válság megoldására irányuló erőfeszítéseket, melyeket a közéleti személyiségek Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár által vezetett csoportja tesz.

Az ENSZ mintegy ötezer alkalmazottja dolgozik Nairobiban, amely New York és Genf mellett a világszervezet tevékenységének egyik központja. A Biztonsági Tanács nyugtalan a Kenyában dolgozó számos ENSZ-alkalmazott biztonsága miatt is.

Alpha Oumar Konaré volt mali államfő, az Afrikai Unió elnöke szerint Afrika dolga, hogy segítsen megoldani a vitatott végeredményű elnökválasztás miatt kirobbant válságot. Konaré, aki szerdán tárgyalt Robert Zoellickkkel, a Világbank elnökével, bírálta az afrikai országokat amiatt, hogy nem törődnek eleget a világ és saját kontinensük problémáival.

Jendayi Frazer amerikai külügyi államtitkár-helyettes, az Egyesült Államok egyik fő afrikai követe, aki január elején tett látogatást Kenyában, szerdán kijelentette, hogy etnikai tisztogatás folyik az országban. A szintén Addisz-Abebában tartózkodó Frazer közölte, Washington vizsgálatot akar annak kiderítésére, hogy ki bújtja fel az embereket az erőszakra, és ki követi el a gyilkosságokat. Szerinte mindenki tudja, hogy egyes politikusok már a választás vége előtt szították az erőszakot rádiós nyilatkozataikkal.

A kelet-afrikai országban, amelyet a tavalyi év végéig Afrika egyik legstabilabb országának tartottak, a december 27-én tartott elnökválasztás után robbantak ki az etnikai összecsapások, miután a luo törzshöz tartozó ellenzéki elnökjelölt, Raila Odinga megvádolta ellenfelét, a kikuju Mwai Kibaki újraválasztott államfőt, hogy csalással szerezte meg a győzelmet. A zavargásokban azóta legalább 900 ember vesztette életét.