Petícióval mentenék ki a halál torkából az afgán egyetemistát

Vágólapra másolva!
Halálra ítéltek egy afgán egyetemistát, mert kiállt a nők egyenjogúsítása mellett. Az ügyben tárgyalás nélkül hoztak döntést. Az ítélet nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, és több jogvédő szervezet kérte az afgán elnököt, részesítse amnesztiában az egyetemistát. Az angol The Independent napilap csütörtökön kampányba kezdett, hogy megmentse a 23 éves afgán férfi életét.
Vágólapra másolva!

"Hogyan menthetné meg Pervezt?" címmel indított kampányt az angol The Independent napilap csütörtökön, hogy megmentse azt a 23 éves afgán egyetemistát, akinek halálos ítéletét szerdán hagyták jóvá. Az újságírónak tanuló Szájed Pervez Kambakst istenkáromlás miatt ítélték el.

Az afgán kormány az ítélet miatt nagy nyomás alá került, az ENSZ mellett több jogvédő és újságírókat tömörítő szervezet, valamint nyugati diplomaták is a férfi szabadon bocsátását követelték.

A The Independent egy petíciót írt, amit bárki támogathat az aláírásával. Ehhez fel kell iratkozni egy listára (név, e-mail cím és ország), amelyet a lap munkatársai a brit külügyminisztérium közvetítésével küldenek el Hamid Karzai afgán elnöknek. A brit lap bízik abban, hogy kezdeményezésükkel nyomást gyakorolhatnak az afgán kormányra. A csütörtökön meghirdetett kampányhoz már közel 8 ezren csatlakoztak.

Az afgán felsőház képviselői felháborodtak a nemzetközi szervezetek kampányán, és figyelmeztették Karzai elnököt, hogy ne engedjen a külföldi nyomásnak - írja a The Independent.

Halál a nők jogaiért

A férfit egy papokból álló esküdtszék azért ítélte halálra, mert olyan videót küldött szét diáktársai és tanárai között, amelyben a Korán tanításai ellen uszítanak. A letöltött videó szerint ugyanis azok a muszlim szélsőségesek, akik a nők elnyomásának jogát a Koránból eredeztetik, félremagyarázzák Mohamed próféta szavait. "Azért mutattam be a videót, hogy vitát indítsak az üggyel kapcsolatban" - mondta Kambaks, akit emiatt feljelentettek, és bírósági tárgyalás nélkül elítéltek.

Forrás: Getty Images

A női egyenjogúság kérdése miatt akarják kivégezni

A The Independent szerint Afganisztánban évek óta nem tartják tiszteletben az emberi jogokat. Az afgán parlament elnökhelyettese elmondta, hogy kormánya egy olyan iszlám közösséget képvisel, amely nem tolerálja a vallás meggyalázóit. Közben több helyen tüntettek a külföldi befolyás ellen, és követelték az egyetemista kivégzését. "Kérjük a kormányt, hogy mielőbb hajtsa végre a kivégzést" - mondta Rabbani Rahmani, Takhar tartomány főpapja. Egy másik főpap, Mohamed Aszif szintén az azonnali végrehajtást követelte: a gyors kivégzéssel megelőzhető lenne egy nagyobb méretű nemzetközi tiltakozás.

A független afgán sajtószövetség elnöke, Rahimullah Szamander szerint az egész procedúra nevetséges és megalázó volt. Hozzátette, hogy egy szellemi termék elolvasása és egyetemi célú felhasználása nem számít bűncselekménynek. "Hogy higgyünk abban a demokráciában, amely a mi szabadságunkat tiporja sárba" - kérdezte Szamander, aki szintén petícióban kérte Karzai elnöktől az ítélet felülvizsgálatát.