Mindenkit palira vesz Szeva bácsi

Vágólapra másolva!
Hiába kérdezik véresen komoly dolgokról, mindenkit palira vesz, alsógatyájával, numeráival jön, viccelődik és semmire nem válaszol egyenesen. Mármint ha elenyésző számú nyilvános szerepléséről van szó. Egyébként nagyon is komoly ember: több ország hírszerzői és rendőrei szerint évekig működtette Budapestről Közép-Európa legnagyobb bűnszervezetét, ő vezette be az orosz maffiát a köztudatba, fegyverrel, kábítószerrel, emberekkel kereskedett és még az európai energiapiacnak is fontos szereplője lett. Szemjon Mogiljevics, más néven Szeva bácsi mindent tagad. Szerinte egyetlen dolgot érdemes tudni róla: 110 kiló, nagyon csinos és nagyon barátságos.
Vágólapra másolva!

"Sokat cigizek - Davidoffot szívok" - találgatott a láncdohányos Szemjon Mogiljevics még évekkel ezelőtt, élete első angol nyelvű interjújában, miért pikkel rá egyszerre a brit, a német, az amerikai és az orosz hírszerzés. Az interjút készítő BBC kalandregényekbe illő módon vezette fel a rövid beszélgetést, "az ő területén, de a mi szabályaink szerint", írta le az interjú körülményeit a riporter, de Mogiljevics, ismertebb nevén Szeva bácsi lényegében hülyére vette a stábot.

A cigizős szöveggel például arra kívánt felelni, igaz-e, amit a fenti országok hatóságai állítanak róla: hogy drogokkal, fegyverekkel, nukleáris hatóanyagokkal, emberekkel kereskedik, csaló, pénzmosásban is érintett, a közép-európai (többek között a magyar) olajszőkítés egyik királya és haszonélvezője, a legagyobb orosz bűnszövetkezet, a Vörös Maffia feje és egyáltalán, a világ egyik legveszélyesebb bűnözője. Szeva szerint egyszerűen pikkelnek rá, mert láncdohányos. "Bolhából csinálnak elefántot" - legyintett a BBC által felvetett vádakra. "Ezek csak szavak, semmivel nem tudják bizonyítani őket és az emberek, akik ezeket hajtogatják, semmit nem értenek" - állította.

Egy medállal indult

Az 1946-ban Kievben született Mogiljevicsnek először az 1970-es években gyűlt meg a baja a törvényekkel, kétszer is ült illegális valutázás miatt. Előbb másfél (más források szerint 3), másodszor 4 évet kapott, saját bevallása szerint teljesen jogtalanul, az első alkalommal ugyanis barátnőjének akart venni ajándékba egy aranymedált és ehhez kellett a pénz, másodszor pedig egy emigrálni vágyó barátnak próbált összekaparni 2500 dollárt.

A szerencséjét az 1980-as évek végén csinálta meg. Ekkor - írta a New York Times egy évekkel ezelőtt, amerikai feltűnése idején - a tömegesen Izraelbe települő orosz zsidóknak ajánlotta fel, hogy a sietősen távozó család értékeit - műkincsek, ékszerek - eladja, a pénzt pedig kiküldi Izraelbe, amiből azonban semmi nem lett, Szeva pedig dollármilliomossá hízott.

Első lépésként áttette székhelyét Budapestre, szinte itt húzta le az egész 1990-es éveket. Szeva szerint egy szerelem játszott szerepet választásában, egy egyhetes vakáció idején megismert egy magyar nőt, beleszeretett és el is vette feleségül. Nem zárható ki azonban a BBC felvetése sem, miszerint azért választotta Pestet a többek között toplessbárokat nyitó és fegyvergyártó céget felvásárló Szeva, mert kesztyűs kézzel bántak vele a hatóságok. A BBC-nek nyilatkozó magyar rendőrtiszt még 1999-ben is védte Szevát és a Pesten élő orosz üzletembereket. Azt mondta, sokuk esetében a látszat alapján döntenek az emberek, pedig tisztességes üzletből élnek.

Kifogyhatatlan utánpótlás csajokból

A csehek viszont már 1995-ben sem voltak ennyire engedékenyek. Szeva szervezete a brit hírszerzők feltételezése szerint Csehországban bonyolította üzletei nagy részét. Mivel itt csencseltek, sok orosz nagymenő ideszokott, kedvelt helyük volt a legenda szerint Karlovi Vari. Az üzlet jól ment, amit 1995-ben egy, a prágai Black & White bárban - aminek a neve egyezett pesti toplessbárjának a nevével - bulit rendeztek. A BBC szerint tipikus orosz hangulat volt, kifogyhatatlan utánpótlással a csajokból.

A hangulat olyan nagy volt és az összegyűltek annyira erejük tudatában voltak, hogy amikor a buli kellős közepén kommandósok ereszkedtek le a terem közepére, akkor egy ideig mindenki azt hitte, ez is a móka része. Szép lassan fogták csak fel, hogy másról van szó. Az akció során rengeteg ember adatait felvették, fényképeket készítettek a cseh rendőrök. Bár senkit nem tartóztattak le, az akció elég jelzés lehetett többek számára, hogy Csehországban nem kívánatos személy.

A csehek csak egyetlen emberrel nem tudtak szót váltani, méghozzá épp Szevával. "Mire az U Holubuhoz (a bárnak otthont adó étteremhez) értem már teljes volt a felfordulás, úgyhogy egy szomszédos hotelbe mentem és hajnali 5-6-ig ültem a bárban" - mesélt az esetről. A hivatalos verzió szerint késett a gépe, de lehet, hogy ennél többről volt szó és tudott a cseh akcióról, vagy egy másik, szintén legendák ködébe burkolózó veszélyt neszelt meg, miszerint a bulin az egyetemről ismert barátja Szergej Anatoljavics Mihajlov által vezetett, a moszkvai alvilágot uraló Szolzsnyeckaja csoport el akarta tenni láb alól.

Mindent kipróbált

Ezután egyre több helyen tűnt fel Szeva. Szaporodtak off-shore cégei ("a baj az, hogy nem ismertem más szigetet. Amikor földrajzot tanítottak nekünk a suliban, aznap beteg voltam" - magyarázta, hogy a kisebb adókulcsok mellett miért épp az adóparadicsomnak számító Csatorna-szigeteken alapított céget), összefüggésbe hozták 1997-ben 3 tonna dúsított urán cseh feketepiacon való feltűnésével, ipari mágneseket gyártó céget indított az Egyesült Államokban (a gyártást eleinte Magyarországon szervezték a BBC szerint), amivel betört a kanadai tőzsdére is, orosz bankot vett (ami egy évre rá furcsa körülmények között dőlt be), felvásárolt egy közép-ázsiai légitársaságot (amivel a gyanú szerint beszállt az ázsiai heroinüzletbe) és nem utolsó sorban többször összefüggésbe hozták a Magyarország mellett Csehországra és Szlovákiára is kiterjedő olajszőkítéssel is, aminek egyesek szerint a harmadát ellenőrízte. De feltűnt a neve a Kreml felújításánál, Borisz Jelcin korábbi orosz elnök lányainak neve mellett és egy New York-i bank egyik gyanús ügyleténél is, amivel állítólag 10 milliárd dollárnyi nemzetközi segélyt szipkáztak el bűnszervezetek.

Csakhogy Szeva szerint ezekre semmi bizonyíték nincs. "Mindent elmondok neked, hogy mekkora alsógatyát hordtam 1972-ben, mit reggeliztem, meddig tart egy numera nálam" - bizonygatta egy alkalommal, hogy nincs takargatni valója. Mellette szól, hogy amikor 1995-ben a brit hírszerzés megpróbálta megfogni off-shore cégeinél gyanított csalás miatt, akkor a vád összedőlt és a brit hatóságoknak kellett kártérítést fizetniük. Ellene szól viszont, hogy 2003-ben felkerült az FBI legkeresettebb bűnözőket felsoroló listájára (ahol megjegyzik róla, hogy 110 kiló, hogy bajszos, hogy arca hímlőhelyes, hogy láncdohányos, továbbá, hogy veszélyes lehet), és a Spiegel szerint közel 400 év letöltendő börtön fenyegeti bedőlt mágnescégének ügyei miatt. Szeva környezetének hangulatát jól jelzi, hogy ez utóbbi ügy kapcsán a cég egy korábbi vezetője csak annyit nyilatkozott: "őrültség volna bármit mondanom".

Egyszer véletlenül kimosott 5 dollárt

Szevát nagy újítónak tartják sokan. Egyrészt a The New York Times szerint hozzá köthető az a technika, hogy az illegálisan vagy féllegálisan szerzett pénzeket tőzsdei cégekbe kell fektetni, ahelyett, hogy kis családi vállalkozások szívnák fel a tőkét. Mogiljevics szerint azonban semmi alapja a vele szemben pénzmosás miatt felhozott vádaknak: "Egyszer véletlenül kimostam 5 dollárt, amit az ingem zsebében hagytam. Meg kell mondanom, hogy vékonyabbnak és halványabbnak tűntek utána. De a pénzváltó iroda készséggel becserélte a bankókat" - viccelődött.

Bob Levinson, az FBI ügynöke, aki 10 évig vadászott rá, hozzá köti az orosz szervezett bűnözés hírének elterjesztését. Levinson szerint Szevának és embereinek köszönhető, hogy az orosz maffia ma már rettegettebb, mint a kolumbiai vagy az olasz szervezett bűnözői csoportok. "Ezek az emberek úgy állítják be magukat, mintha szokványos üzletmeberek lennének, mosolyognak, de bárki, aki az útjukba áll, célponttá válik" - mondta Levinson. Mogiljevics azonban egész máshogy látja a helyzetet: "Bárcsak mondanának valami konkrétumot is... akkor könnyen azt mondhatnám, igen, csináltam ilyet vagy nem, ilyet nem tettem. Mindenféle dolgokat tényként kezelnek, de hogyan tudják bebizonyítani ezeket? Ezek közül semmi nem történt meg. De hogyan győzzem meg erről az embereket? Te hogyan győznéd meg őket? Sehogy nem lehet" - bánkódott a BBC-nek.

Amikor a BBC magyarországi tevékenységéről kérdezte, akkor is kitért a válasz elől. Amikor arról faggaták, hogy pesti toplessbárjában feküdtek-e le prostituáltak a vendégekkel, akkor azzal vágta ki magát, hogy nem voltak ágyak a bárban, csak asztalok és nem is származhatott pénze lányok futtatásából, mert a rendőrség valamelyik embere mindig ott ült a bárban. "És a rendőrök sosem fogadnak el csúszópénzt" - kérdezte a riporter. "A magyarok sosem. De azt hallottam, az angolok igen. Amerikában pedig mindig elfogadják" - kontrázott. Mogiljevics neve felbukkant az 1990-es évek közepének budapesti robbantásai körül is, sőt, egy FBI-jelentés szerint kifejezetten az ő szervezetének a védjegye az autóbomba, Szeva azonban tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz vagy ismert volna bárkit is az áldozatok közül.

Mindenhol őt látják

Szeva legutóbb 2005-ben, majd 2006-ban tűnt fel, szokatlan szerepekben. Három éve egy moszkvai zsinagógának ajándékozott a maga is zsidó származású Szeva egy 50 ezer dollárt érő Tórát. Egy évre rá már nem nagyvonalúsága hozta hírbe, hanem a pár hétre egész Európára ráijesztő orosz-ukrán gázvita.

Szevát a Spiegel hozta összefüggésbe az üggyel, méghozzá szokás szerint sejtelmes, ködös módon. Az ukrán-orosz vita lezárásaként a két ország gázellátását szervező cégek (az orosz Gazprom és a helyzet rendezésére létrehozott ukrán RUE) abban állapodtak, meg, hogy az ukránok legrosszabb esetben is olyan gázkeveréket használnak majd, aminek legalább harmada a jelentősen drágult orosz gáz és legfeljebb kétharmada a még mindig olcsó közép-ázsiai gáz. A RUE erre létrehozott közös orosz-ukrán vállalat volt, melynek menedzsmentjében volt 5 képviselője a Gazpromnak, illetve ott ült az elnökségi üléseken egy Putschek nevű osztrák jogász és 3 kollégája a Raiffeisen-csoport bécsi irodájából.

A Spiegel szerint világos, hogy a Gazprom kit képvisel, azt azonban homály fedi, hogy Putschek és kollégái kinek az érdekében járnak el. "Köztiszteletnek örvendő üzletemberek" mondta a Spiegelnek az osztrák és egyúttal nehezen elképzelhetőnek nevezte azt a feltételezést, hogy ez Mogiljevicset vagy hozzá közelálló személyeket jelentene. Pedig a lehetőséget, hogy Szeva megjelenik az ukrán gázpiacon, már az ukrán hírszerzés is felvetette egy 2005-ös jelentésében. Maga Szeva is tagadta ügyvédjén, Zeev Gordonon keresztül, hogy köze lenne a RUE-hez. Igaz, Gordon volt a RUE elődjének, a Magyarországon bejegyzett Eural Trans Gas nevű cégnek az egyik alapítója és a korábbi cég felügyelőbizottságának két tagja tanácsadóként segített be a Spiegel szerint a Raiffeisen RUE-nek dolgozó csapatánál. A cég fele mögött névleg álló Dmitrij Firtas ukrán üzletember üzletember is a 2003 óta Moszkvában élő Mogiljevics jelenlétét sejteti. Firtas ugyanis Szeva cégeinél dolgozott, bár tagadta, hogy bármi köze lenne hozzá.

Nagyon csinos és nagyon barátságos

Mogiljevicset múlt szerdán fogták el orosz kommandósok Moszkva egyik bevásárlóközpontjában. Azzal gyanúsítják, hogy köze van egy 2 millió dolláros adócsaláshoz, ami a rendőrség szerint az Arbat-Presztizs orosz illatszerbolt-hálózathoz köthető. Az MTI szerint a Vedomosztyi című orosz lap az FBI által kiadott körözési íven felsorolt bűncselekményekből kiindulva megkereste Mogiljevics számos ismerősét. Az illetők közül senki nem hiszi, hogy Mogiljevics őrizetbe vétele az Abat-Presztizs ügyével függ össze, s többnyire úgy vélik, hogy az ukrán gázszállítások állnak a háttérben, Mogiljevics letartóztatására pedig a legmagasabb szintről érkezett utasítás.

A The New York Times még 1999-ben 100 millió dollárra becsülte Szeva vagyonát. "Ha csak a harmadát megkeresném annak a pénznek, már akkor azt mondanám, szerencsés életem volt. De sajnos csak olvasni szoktam ekkora pénzekről" - hűtötte le a kedélyeket. Egy FBI-ügynök szerint azonban épp ez volt mindig is a leggyanúsabb Szevában. "A törvényesség olyan légkörével vették kötül magukat, ami egyszerűen már hihetetlen volt" - mondta. Mogiljevics ennek ellenére kitaróan azzal védekezett, hogy nincs mit rejtegetnie. "Törvénytisztelő állampolgárnak tartom magam, aki áldozattal dolgozik és rendesen fizeti az adót" - nyilatkozta 1999-ben a Napi Magyarországnak. De máskor is kétségbe vonta retteget hírét: "Engem mindenki ismer, 110 kiló vagyok, nagyon csinos és nagyon barátságos".