Vége az orosz Nasi ifjúsági mozgalomnak

Vágólapra másolva!
Átszervezik az orosz Nasi ifjúsági mozgalmat, ami egyes elemzők szerint a szerveződés végét jelenti. A Putyin által korábban támogatott szervezetet sokan a Komszomolhoz és a Hitlerjugendhez hasonlították.
Vágólapra másolva!

A Nasi - Mieink - elnevezésű, Kremlt támogató ifjúsági mozgalom eddigi formájában megszűnik, illetve átszerveződik - értesült a Kommerszant című orosz lap. A Nasi nem központosított szervezet lesz, hanem önálló társadalmi projektekre oszlik - mondta el a lapnak Nyikita Borovikov, a szervezet vezetője.

A mozgalom mintegy 50 regionális szervezete közül csupán öt marad meg, s a többi régióban ténykedő aktivisták a Nasi által létrehozott projektekben vehetnek részt, mint a Mi hadseregünk, az Ortodox korpusz, az Önkéntes ifjúsági osztag és hasonlók. A lap kremlbeli forrása szerint nem számolják fel a Nasit, mert "a Kreml nem hagyja felügyelet nélkül a fiatalokat". Részben megmarad a finanszírozás, de a hatalom nem kívánja a továbbiakban politikai célokra használni a mozgalmat.

Sztanyiszlav Belkovszkij politológus szerint az átszervezés a Nasi halála, és ennek valódi oka Vlagyimir Putyin orosz elnök elégedetlensége, mivel a Nasi miatt problémák támadtak a Nyugattal. Az ügy attól kezdve fordult komolyra, hogy a Nasi aktivistái nem kaptak schengeni vízumot, Oroszországnak pedig hasonló ellenlépéseket kellett volna tenni, ami nem állt Moszkva érdekében.

A Nasit 2005-ben alapították az ukrajnai "narancsos forradalomhoz" hasonló események elhárítására, hogy Nyugat-ellenes, hazafias jelszavakkal betöltse a teret. Az elnöki adminisztráció azt ígérte, hogy 2008-ra talán politikai párttá alakulhat. Évente tartott dzsemborijuk egyikén részt vett Putyin elnök is. December 6-án bejelentették, hogy a Nasi égisze alatt létrehozták a 8-15 éves korosztály számára a Miski - Mackók - mozgalmat.

A Nasi aktivistái két éve üldözték Anthony Brenton brit nagykövetet az ellenzékkel fenntartott kapcsolatai miatt, s II. Erzsébet királynőnek is írtak, hogy hívja őt haza. Nekik nem tetsző könyveket égettek, és 2007 tavaszától tüntettek az ellen, hogy Tallinn központjából eltávolították a szovjet katonák emlékművét. Az orosz olvasók és rádióhallgatók megnyilvánulásaikban rendszeresen a Komszomolhoz és a Hitlerjugendhez hasonlították és teljesen elszemtelenedettnek minősítették a Nasi mozgalmat.