Durva hóviharok rontották el a kínai újévet

Vágólapra másolva!
Heves hóviharok csaptak le a hét végén Kína keleti és középső vidékeire, emiatt áramkimaradások keletkeztek, és több százezer ember rekedt a pályaudvarokon a vonatokra várva. A durva időjárás a legrosszabbkor jött, a kínai újév beköszönte miatt ugyanis sokan utaznának az országon belül.
Vágólapra másolva!

Kína egyes részein több mint tíz éve nem volt ennyire súlyos a hóhelyzet. A zord időjárás következtében házak dőltek össze, több helyen megszűnt az áramszolgáltatás és a termőföldeken is komoly károk keletkeztek.

A hó és az ónos eső nehezíti, néhol lehetetlenné is teszi a közlekedést, és több repülőteret, autópályát és vasútvonalat le kellett zárni. Hétfőn egyedül Kuangcsouban 170 ezer ember zsúfolódott össze a főpályaudvaron.

Pekingben is tömegek várnak vonatra, mert a vidéki dolgozók szeretnének hazatérni a rövidesen beköszöntő kínai újévre, amely hagyományosan a szabadságolások ideje. A Peking-Kuangcsou vonalon száz dízelmozdonyt állítottak szolgálatba a leszakadt elektromos vezetékek miatt kieső villanymozdonyok helyettesítésére.

A meteorológiai előrejelzések a következő napokra sem ígérnek enyhülést, és a központi és keleti tartományok számára vörös vészjelzést adtak ki. Ven Csia-pao miniszterelnök felszólította a tartományi hatóságokat, hogy fordítsanak különleges figyelmet az energiaellátásra, és figyelmeztetett, hogy a rendkívüli időjárás megszakíthatja a városok friss élelemmel való ellátását is.

A sanghaji tőzsde több mint hét százalékot esett az aggodalom miatt, hogy a rég nem látott ítéletidő milyen hatással lehet az egész gazdaságra. A kereskedelmi központban hétfőn már harmadik napja esett a hó.