Szeva bácsi ártatlannak tartja magát

Vágólapra másolva!
Az egyik leghatalmasabb orosz maffiavezérnek tartott Szemjon Mogiljevics ártatlannak tartja magát, és azt mondja: nem érti, mit rónak fel neki. A férfit Moszkvában vették őrizetbe, és különösen nagy értékre elkövetett adócsalással gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Visszautasított minden vele szemben támasztott vádat pénteken a Szeva bácsiként is ismert Szemjon Mogiljevics, aki a feltételezések szerint az egyik leghatalmasabb orosz maffiavezér. A férfit, aki évekig élt Magyarországon és olajszőkítéses ügyekkel hozta kapcsolatba számos forrás, Moszkvában vették őrizetbe.

Szeva bácsi, jelenlegi nevén Szergej Snájder azt mondta, nem érti, mit rónak fel neki, miközben az Interpol megerősítette, hogy 2003 óta körözik az Egyesült Államok kérésére.

Alekszandr Pogonscsikov, Mogiljevics ügyvédje elmondta: védencét vélhetően azzal gyanúsítják, hogy része volt az Arbat-Presztizs cég vezérigazgatójának adócsalásában, pedig nincs semmi köze az üzletlánchoz, még csak nem is részvényese, mert a cég 100 százalékos tulajdonosa Vlagyimir Nyekraszov. Nyeszrakovot egyébként szintén őrizetbe vették. Mogiljevics ügyvédje bejelentette: panaszt szándékozik emelni az őrizetbe vétel ellen.

Az ügyvéd megerősítette, hogy Szeva bácsi többször megváltoztatta nevét, de állította, hogy erre mindig akkor került sor, amikor megnősült, és felvette felesége nevét, egyáltalán nem azért, hogy elrejtőzzön.

Mogiljevicset évtizedek óta több ország igazságügyi szervei keresik, s a Vörös Maffiaként ismert legnagyobb orosz bűnszövetkezet fejének tartják. Az Interpolnál azt mondták az Interfax hírügynökségnek, hogy Moglijevics őrizetbe vételének nincs köze a nemzetközi körözéshez. Amennyiben az Egyesült Államok kérné kiadását, valószínűleg nem adnák ki, lévén orosz állampolgár.

Az orosz sajtóban az ügyről számos találgatás jelent meg. Egyesek úgy vélik, hogy a másik letartóztatott, Nyekraszov hatalmas vállalkozására valaki rá akarja tenni a kezét. A Kommerszant című orosz lap szerint nem kizárt, hogy ő a fele részben Gazprom-tulajdonban lévő RosUkrEnergo vállalat másik felének a tulajdonosa.

Ezen a Svájcban bejegyzett cégen folyik át a Gazprom által Közép-Ázsiából Ukrajnának szállított gáz. A cég körül gyakoriak voltak a politikai viták, mivel bírálói - különösen az októberi rendkívüli parlamenti választások után ukrán kormányfővé lett Julia Timosenko - szerint az előző kormányhoz közeli üzleti körök érdekeit szolgálta. Timosenko felvetésére a Gazprom nemrég jelezte: nem ragaszkodik a közvetítő céghez.