Elfogták Szeva bácsit, az orosz maffiavezért

Vágólapra másolva!
Elfogták Moszkvában a Szeva bácsiként is ismert Szemjon Mogiljevicset, aki a feltételezések szerint az egyik leghatalmasabb orosz maffiavezér. Mogiljevics évekig élt Magyarországon az 1990-es években. Adócsalással gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Moszkvában őrizetbe vették a világ legnagyobb orosz maffiafőnökének tartott Szemjon Mogiljevicset, aki évekig élt Magyarországon, s akit számos forrás összefüggésbe hoz az olajszőkítési üggyel is. Eredetileg úgy tűnt, a nagy fogás Vlagyimir Nyekraszov, az Arbat-Presztizs üzletlánc tulajdonosa, akit egy Snájder nevű emberrel együtt vettek őrizetbe, s csak órákkal később derült ki, hogy Szemjon Mogiljevics az, akinek a neve hivatalosan jelenleg Snájder. A gyanú mindkettejükkel szemben különösen nagy értékre elkövetett adócsalás.

A két férfit egy üzletközpontból távozóban vették őrizetbe, elfogásukban mintegy 50 rendőr, katona és kommandós vett részt, és a pénteki orosz lapok már úgy vélik: a fő célpont Mogiljevics volt. Mogiljevicset számtalan ország rendőrsége és az Interpol is kereste. Az évek során számos esetben változtatott nevet. A moszkvai osztankinói bíróság jóvá hagyta mind Nyekraszov, mind Mogiljevics őrizetben tartását.

Mogiljevics 1946-ban született Kijevben, 1991-1999 között Magyarországon élt, ahol Szeva bácsiként ismertek. Bűnözői körökben Oroszországban és külföldön Don Szimeon néven, továbbá a hétarcú emberként, de eszes donként is ismert, mivel a lembergi (Lviv) egyetemen közgazdasági diplomát szerzett. Több állampolgársága van, és évek óta számos ország titkosszolgálata kereste. A nemzetközi körözést az FBI adta ki ellene 2003-ban, mivel az Egyesült Államokban többek között csalással és pénzmosással vádolják.

Az 1961-ben született Nyekraszov 1989-ben kozmetikai cikkekkel foglalkozó nagykereskedést, majd 1989-ben boltot is nyitott: a hálózat jelenleg közel 100 oroszországi és ukrajnai boltból áll, forgalma tavaly 471 millió dollárt tett ki, az előző évinél 36,2 százalékkal többet, és Nyekraszov az oroszországi kozmetikai forgalom 15 százalékát mondhatja a magáénak. Az adócsalást a vád szerint 1995-96-ban követte el közel 50 millió rubel értékben.