Derűsen látják a véráztatta Irak idei évét

Vágólapra másolva!
Derűlátó előrejelezést tett közzé Irakról a Nemzetközi Valutaalap és optimistán nyilatkozott az ENSZ megbízottja is. Nőhet a gazdaság és fejlődhet a politikai környezet, de továbbra is sok függ attól, hosszú távon is sikeresek lesznek-e az erőszakhullám visszaszorítására irányuló erőfeszítések.
Vágólapra másolva!

Hétszázalékos gazdasági növekedést vár 2008-ra és hasonlóra számít jövőre is Irakban a Nemzetközi Valutaalap. Ehhez persze szükség van az olajkitermelés növekedésére és a biztonsági helyzet további javulására - tette hozzá a szervezet térséggel foglalkozó igazgatója, Mohsin Khan.

A BBC szerint eközben az ENSZ iraki megbízottja is optimista, és bízik a politikai fejlődésben. A megbízott dicsérte a kormány munkáját és üdvözölte a szunnita és síita közösség közti párbeszédet. Korábban gyakoriak voltak a két felekezet közötti villongások, amelyek rengeteg áldozatot szedtek.

A BBC bagdadi tudósítója szerint a kedvező politikai változások egyik oka, hogy szombaton elfogadták azt a törvényt, amelynek értelmében Szaddám Huszein egykori pártjának egyes tisztviselői visszatérhetnek a hadseregbe és a közigazgatásba. Korábban az amerikaiak eltiltották őket ezektől a foglalkozásoktól.

A derűlátáshoz természetesen hozzájárult az is, hogy csökkent az erőszakos cselekmények száma. Ezt az amerikaiak új taktikájára vezetik vissza. Ennek lényege az volt, hogy átmenetileg megnövelték a haderőt, és közben helyi vezetőkkel együttműködve igyekeztek felszámolni a merényletekért felelősnek tartott al-Kaida bázisát.