Bush jóváhagyta az afganisztáni csapaterősítést

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok 3200 tengerészgyalogost vezényeljen Afganisztánba a NATO-csapatok megerősítésére. A Pentagon előző nap Robert Gates védelmi miniszter a Fehér Háznak tett létszámnövelési javaslatáról adott hírt.
Vágólapra másolva!

Az újabb tengerészgyalogosokkal 30 ezer főre növekszik az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák létszáma. Ez a legnagyobb erő az Egyesült Államok vezette 2001-es invázió óta. A védelmi minisztérium szerint a csapaterősítést a tálib erőknek a következő hónapokban várható támadássorozata teszi szükségessé.

A 3 ezer fős erősítést Afganisztán déli, legnyugtalanabb térségébe vezénylik, és egyszeri, 7 hónapos kiküldetésről van szó - mondta Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője.

Az amerikai csapaterősítést elemzők a NATO kudarcának tekintik, mert a szövetség tagállamai Washington sorozatos kérései ellenére sem tudtak újabb katonákat küldeni az országba. Robert Gates mindeddig azt igyekezett elérni, hogy más NATO-országok küldjenek újabb harcoló erőket, ez a törekvése azonban kudarcot vallott.

Az Afganisztánban jelenleg szolgálatot teljesítő 27 ezer amerikai katonából 14 ezren a NATO-koalíció tagjai, 13 ezernek az afgán biztonsági erők kiképzése és az al-Kaida-terroristák levadászása a feladata.