Kaliforniában egymillióan maradtak áram nélkül

Vágólapra másolva!
Háromezer embert kitelepítettek, autópályákat zártak le Kaliforniában az ítéletidő miatt. A péntek esti hóviharban nagy területen leállt az áramszolgáltatás, a szolgáltató szerint napokba telhet helyreállítani.
Vágólapra másolva!

Egymillió ember maradt áram nélkül a hóviharban az egyesült államokbeli Kalifornia északi és középső részén péntek este. A sarki eredetű heves szél fákat csavart ki és oszlopokat döntött le. A széllökések ereje helyenként elérte az óránkénti 130 kilométeres sebességet. A szelet záporeső és havazás kísérte. A meteorológusok előrejelzése szerint a vihar miatt vasárnap Sierra Nevadában akár háromméteres hótorlaszok is kialakulhatnak.

A sok kidőlt fa miatt a hatóságok lezárták az autópályákat Sacramento és San Francisco között. Zárva van ugyancsak a 80-as államokközötti autópálya Észak-Kalifornia és Nevada között. Napokba telhet amíg sikerül helyreállítani az áramszolgáltatást - mondta Darlene Chiu, a Pacific Gas and Electric energiaszolgáltató szóvivője.

Dél-Kalifroniában, Orange megyében, négy kanyonban a hatóságok kitelepítettek 3 ezer embert attól tartva, hogy ahol korábban bozóttüzek voltak, most földcsuszamlások keletkezhetnek a szélsőségesen csapadékos időjárás miatt.

San Francisco, Sacramento és Los Angeles térségében több légitársaság járata késett, illetve törölték a járatot. Péntek délután Sierra térségében egyébként óránkénti 200 kilométeres széllökést is regisztrált az amerikai meteorológiai szolgálat. A heves vihar a kaliforniaihoz hasonló károkkal járt Washington és Oregon államban is.