Ítéletidő bénítja meg Romániát

Vágólapra másolva!
Megbénult a közlekedés csütörtökön a havazások és a hóviharok miatt Románia déli és délkeleti részén. A román hatóságok pénzbírsággal büntettek meg hóeltakarítást elhanyagoló cégeket.
Vágólapra másolva!

A romániai ítéletidő különösen a déli tájegységeket, Olteniát, Havasalföldet és Dobrudzsát, a keleti országrészben pedig Moldva déli részét sújtja, ahol a szűnni nem akaró havazás és a viharos erejű szél miatt az utak nagy része járhatatlanná vált. Több helységben leállt az áramszolgáltatás. Konstanca megyében a főutak nagy részét lezárták, a város gyakorlatilag elszigetelődött a külvilágtól.

Az egészségügyi minisztérium arra kérte a kórházakat, hogy lehetőleg ne küldjék haza azokat a betegeket, akik a havazás miatt megközelíthetetlen helyeken laknak. Mivel a mentőszolgálatok nehezen jutottak el a helyszínekre, a betegszállításba besegítettek a katonai járművek is. A mentésekben ezen a napon a szokásosnál is tevékenyebben vett részt az országos mentőhelikopter-szolgálat, a SMURD.

A fővárosban lehetetlenné vált a közlekedés mind a gépjárművek, mind a gyalogosok számára. A hókotrógépeknek csak egy részét helyezték működésbe, azok a nap folyamán csak a főbb útvonalakon tisztították. Rontották a helyzetet a fel-feltámadó erős széllökések. Délelőtt lezárták a bukaresti Henri Coanda (Otopeni) és Baneasa repülőteret. Különösen súlyos állapotok alakultak ki az Északi Pályaudvaron, ahol a vonatok nagy késéssel érkeztek és indultak, a késés olykor elérte a négyszáz percet.

A román hatóságok súlyos pénzbírságot róttak ki tizenhárom olyan cégre, amely elhanyagolta a hóeltakarításra vonatkozó, szerződésben vállalt kötelezettségeit. A meteorológiai jelentések szerint a következő három-négy napon nem várható jelentős havazás, de a hatalmas mennyiségű hó nem fog elolvadni, mert rendkívül hideg lesz az idő.