30 halott egy felrobbantott bagdadi temetésen

Vágólapra másolva!
Harminc ember meghalt, amikor  öngyilkos merénylő robbantott egy bagdadi temetésen, amelyen éppen egy másik robbantás áldozatától búcsúztak.
Vágólapra másolva!

Legalább 30 embert megölt és 38-at megsebesített egy öngyilkos robbantó kedd délután egy kelet-bagdadi temetésen. A merénylő gyászoló síiták tömegébe vegyülve hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet a főváros vegyes - síita és szunnita - lakosságú Zajúna negyedében.

A temetésen az iraki hadsereg egy nyugalmazott síita alezredesét búcsúztatták, aki három nappal korábban szintén pokolgépes merényletben vesztette életét.

Szeptember óta a keddi volt a legtöbb halottat követelő merénylet az iraki fővárosban. Hétfőn, Szilveszter napjának reggelén 11 ember halt meg egy öngyilkos robbantásban, előtte, karácsony napján (25-én) pedig két merényletnek összesen 33 halottja volt.

Az arab országban általában jelentősen csökkent az erőszak június óta, ám amerikai statisztikák szerint az öngyilkos merényletek száma némileg nőtt október óta - akkor volt a leglevesebb. Amerikai katonai parancsnokok szerint a lázadók továbbra is bevetnek öngyilkos robbantókat sok halottal járó akciókra.