Az öngyilkos tudós küldözgethette a lépfenét

Vágólapra másolva!
A nemrég öngyilkosságot elkövető Bruce Ivins amerikai mikrobiológus volt az egyedüli felelőse az Amerikában hét éve kialakult anthrax-pániknak - állítja az FBI. A nyomozók szerint számos bizonyíték utal arra, hogy az öt ember halálát okozó lépfenés levelek küldője az amerikai hadsereg egyik laboratóriumában dolgozó tudós volt, aki a múlt héten - feltehetően a felelősségre vonás elől - öngyilkosságba menekült.
Vágólapra másolva!

Egy ember tehető felelőssé a 2001. szeptemberi terrortámadásokat követő lépfenés levelek elküldéséért, ez pedig Bruce Ivins amerikai mikrobiológus, aki a múlt héten öngyilkos lett - állítja az FBI. A nyomozók szerint Ivins nem tudott elszámolni azzal, hogy mit csinált bizonyos túlórázásai alatt, és ő volt az egyedüli kezelője az RMR1029-es lombiknak, amelyből a lépfenés levelekben talált baktériumok származtak, ráadásul halálos fenyegetéseket is küldözgetett.

Az anthraxos levelek miatt öt ember vesztette életét, 17-en megbetegedtek, súlyos válságba került az amerikai posta, és tovább nőtt a félelem az emberekben a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. Ivins nem sokkal az után lett öngyilkos, hogy megtudta, az FBI vádat akar ellene emelni.

Az FBI-tól a férfi halála óta kérték, hogy adja ki a nyomozás iratait. Ezeket szerdán nyilvánította publikussá egy bíró. Előtte az FBI igazgatója tájékoztatta az áldozatokat és családjaikat az iratok tartalmáról.

A lépfene-baktériumot tartalmazó leveleket különböző sajtóirodákba és politikusoknak küldte a feladójuk. A kizárólag Ivins által kezelt lombikon kívül az is bűnösségére utal az FBI szerint, hogy a férfi gyakran éjszakába nyúlóan túlórázott, de nem tudott beszámolni arról, valójában milyen munkát végzett ezalatt. Ezenkívül fenyegető levelet is küldött egy barátjának az üggyel kapcsolatban, illetve különböző értekezleteken halálosan fenyegetett másokat. Amikor szakértőként közreműködött a levelek ügyének nyomozásában, hamis anthrax-mintákat küldött a nyomozóknak.

Gyakran írt leveleket a sajtónak, amelyeket sokszor lakhelyétől távol adott fel, hogy elfedje kilétét. Egyes, a fertőzött levelekhez használt borítékok nyomtatási hibái arra utalnak, hogy egy olyan postán vették őket, ahol Ivinsnek postafiókja volt.

Ivins a múlt hét kedden halt meg, miután fájdalomcsillapítóval és nyugtatóval adagolta túl magát. Ügyvédje szerint a folyamatos gyanúsítgatások nagyon megviselték, de a bíróság előtt bebizonyította volna ártatlanságát. Egy szociális munkás ugyanakkor azt mondta, hogy a férfi egyetemista kora óta gyakran fenyegetett gyilkossággal pszichoterapeutákat, és tervezgette megölésüket.