Afganisztán fordulóponton - helyszíni riportok

Vágólapra másolva!
Szovjet megszállók, őrült hadurak, fanatikus mollák. Afganisztánban az elmúlt 30 évben minden rossz összejött, és a tálibok utáni hat év sem úgy sült el, ahogy szerették volna. Dús mákmezők, nyomorgó nők, besúgók, recsegő-ropogó ország - az [origo] helyszíni riportjai a fordulóponton lévő Afganisztánból.
Vágólapra másolva!

"Ha elveszítjük a bizalmat, végünk"
Afganisztánban több száz nemzetközi - köztük magyar - civil szervezet próbál segíteni a nyomorúságos és kaotikus körülmények között élő helyieken, humanitárius segélyekkel vagy hosszabb távú fejlesztéssel. Nem csak a háborús övezet jelentette kihívásokkal, de az afgánok bizalmatlanságával is meg kell küzdeniük. Helyszíni riport.

"Aranyba foglalnák a magyarok nevét"
A Magyar Honvédség instabil, erőszakos, rettenetesen szegény, de afganisztáni viszonylatban még áldott jó körülmények között ténykedik Baglan tartományban. Fő feladatuk a tartomány fejlesztése volna, de pont itt vannak a problémák: az afgán és nemzetközi stratégia zűrzavaros, a helyi elit inkompetens és korrupt, és a magyarok tapasztalatlansága aláássa az erőfeszítéseket. Riport Baglanból.

Dús mákmezők lepik be az afgán jövőt
Milliók függnek a herointól és egyéb ópiumszármazékoktól Afganisztánban. Egy részük a kábítószerre szokott rá, a társadalom legalább tizedének pedig a megélhetése múlik a máktermesztésen. Mindenki benne van: aki nem függő, az termel; aki nem termel, az jó eséllyel nyomorog vagy csak az országban állomásozó nyugati csapatok sikereiben reménykedhet. Megoldás egyelőre nincs, és az ötlet is kevés. Riport Afganisztánból.

Afganisztán vacak hely, de kalandos
Mindenki kicsit ideges, senki nem tudja ki kivel van, ki a jó, ki a rossz, ki besúgó, ki áruló - Afganisztán érthetetlen hely. A veszélyekre a folyamatos figyelmeztetések, a szállodák kertjében éjszaka kirobbanó lövöldözések, az álruhában megtett utak emlékeztetnek, soha nem lehet senki elég biztos a dolgában. Afganisztán olyan ország, ahol az elmúlt 30 évben minden rossz összejött, úgyhogy jól teszed, ha nem lépsz le az útról.

Elnyeli az illúziókat az afgán ingovány
Afganisztán fordulóponton van. Hamid Karzai nyugatbarát kormányában csalódott a többség. A biztonsági helyzet katasztrofális, de a tálib ellenállás egyelőre nem fejlődött általános kormányellenes felkeléssé. Noha a kormány és a nemzetközi erők kezdenek rájönni, mit rontottak el az új rend hat éve alatt, egyelőre kevés eredményt tudnak felmutatni, miközben az egész építmény recseg-ropog. Riport Afganisztánból.

Hagyomány és tudatlanság nyomorítja az afgán nőket
Az afganisztáni nők helyzete sokat javult, amióta 2001-ben megbukott a tálibok embertelen rezsimje. De többségük élete azóta is siralmas: a katasztrofális gazdasági és biztonsági helyzet a leggyengébbek sorsát nehezíti meg a legjobban, ahogyan a fojtogató törzsi hagyományok is. Riport Afganisztánból.