Évek óta figyeltethetett embereket a Deutsche Telekom

Vágólapra másolva!
A Deutsche Telekommal kapcsolatban egyre több különleges megfigyelési ügyről számolnak be a német lapok. A vállalat éveken keresztül különleges hálózatot működtetve kémkedett saját menedzserei és újságírók után - írja a Financial Times Deutschland, amely szerint már 2000-ben is megfigyeltetett egy újságírót a Deutsche Telekom. Az ügyekről állítólag már régóta tudott a távközlési cég jelenlegi vezetője.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb méreteket ölt a Deutsche Telekom korábbi tevékenységét érintő, különleges megfigyelési botrány. Európa egyik legtekintélyesebb távközlési cége nemcsak 2005-ben és 2006-ban, hanem már jóval korábban megfigyeltette saját menedzsereit, illetve az újságírókat, hogy "nyomon kövesse" a vállalattal kapcsolatos információk kiszivárogtatását. Az ehhez alkalmazott eszközök is túlléptek a telefonbeszélgetések - eddig ismert - rögzítésén. A Deutsche Telekom jelenlegi elnökével, René Obermann-nal szemben az a gyanú merült fel, hogy már jóval korábban tudott a sajátos megfigyelési ügyről, noha azt csak a napokban tárta fel a bonni államügyészségnek.

A botrányt a múlt hét végén a Der Spiegel című hamburgi lap robbantotta ki. A lap szerint a Deutsche Telekom 2005-ben és 2006-ban saját vezető beosztású menedzsereinek mindenekelőtt különböző újságírókkal folytatott vezetékes, illetve mobiltelefon-beszélgetéseit rögzítette, és a kapcsolatok ellenőrzésével egy erre szakosodott berlini céget bízott meg. Mindez még a korábbi elnök, Kai-Uwe Ricke idejében történt, akit Obermann 2006 végén váltott.

A hamburgi hetilap állítása nyomán René Obermann elismerte, hogy egy belső vizsgálat megerősítette a gyanút, és a bonni államügyészség vizsgálatát kérte. Csütörtöki lapinformációk szerint ugyanakkor a Telekom-elnök már tavaly is tudott a történtekről, mégis csak most állt a nyilvánosság elé.

Ennél is súlyosabb vádat fogalmazott meg a Financial Times Deutschland (FTD) című lap csütörtökön. Az újság azt állította, hogy a vállalat már 2000-ben megfigyeltette egyik újságíróját, aki abban az időben a Deutsche Telekommal kapcsolatban több exkluzív cikket is közölt. Nem csupán a telefonbeszélgetéseket rögzítette, hanem magánnyomozók közreműködésével videokamerával is ellenőrizte mozgását, illetve kapcsolatait. Mindezek az információk azt valószínűsítik, hogy a vállalat éveken keresztül különleges hálózattal kémkedett saját menedzserei, illetve az újságírók után - állította a napilap.

A legújabb vádakkal kapcsolatban a Deutsche Telekom egyelőre nem foglalt állást. A bonni ügyészség állítólag a napokban határoz a hivatalos vizsgálat megkezdéséről. Jogi lépéseket fontolgat az FTD kiadója is a cég ellen.

(Az [origo]-t kiadó Origo Zrt. tulajdonosa a Magyar Telekom.)