Feloszlatnák a milíciákat Irak politikai vezetői

Vágólapra másolva!
Irak politikai vezetői szombaton felszólítottak minden pártot, hogy oszlassák fel a milíciáikat. A múlt héten több százan haltak meg egy hitszónokot támogató hadsereg és az iraki biztonsági erők közötti harcokban.
Vágólapra másolva!

Az államfőt, a miniszterelnököt és a parlamenti frakcióvezetőket magában foglaló nemzetbiztonsági politikai tanács szombat késő esti bagdadi sajtótájékoztatóján 15 pontos közleményt tett közzé, amelyben valamennyi pártot felszólított: oszlassák fel milíciáikat és adják át a fegyvereiket.

A döntésre azután került sor, hogy a múlt héten több százan vesztették életüket a Muktada asz-Szadr radikális hitszónokot támogató Mahdi hadserege és az iraki biztonsági erők közötti harcokban Bagdadban és Dél-Irakban.

A közlemény nem nevezett meg név szerint egyetlen milíciát sem, de nyilvánvalóan Szadr Mahdi hadserege volt a célpontja. "Civil tevékenységekre kell váltaniuk, ha részt akarnak venni a politikai folyamatban és a következő választásokon" - áll a közleményben, amelyet a kurd Dzsalal Talabani államfő olvasott fel az újságíróknak.

A politikai tanács határozottan kiállt a síita vezetésű kormány mellett a milicistákkal való bármilyen összeütközésben. A Muktada asz-Szadr vezette mozgalomnak 30 képviselője van a 275 fős parlamentben. Talabani elmondta: rajtuk kívül valamennyi parlamenti erő egyetértett a 15 pontos közleménnyel, ők "fenntartásokkal" fogadták a milíciákra vonatkozó kéréseket. Irakban várhatóan októberben tartományi választásokat tartanak.