Venezuelába ment első útján Raúl Castro

Vágólapra másolva!
Venezuelába látogatott Raúl Castro, aki államfőként első ízben tett külföldi látogatást. A két ország közös olajügyleteket tervez.
Vágólapra másolva!

Államfői minőségében első hivatalos külföldi látogatását kezdte meg szombaton Venezuelában Raúl Castro. A 77 éves kubai elnököt kollégája, Hugo Chávez katonai tiszteletadással fogadta a caracasi repülőtéren. A két politikus tárgyalásain szó lesz több tervezett megállapodásról, így a Kubába irányuló venezuelai olajszállítmányokról. A tervek szerint közösen építenének olajfinomítót és a Kuba partjai előtt fekvő tengeralatti olajmezőket vegyesvállalati formában aknáznák ki. Havanna ettől reméli az idei hurrikánok által megtépázott gazdaságának fellendítését.

Azóta, hogy februárban Raúl Castro hivatalosan is átvette az államfői tisztséget beteg bátyjától, Fideltől, Kuba szorosabbra fűzte kapcsolatait Kínával és Oroszországgal is. A venezuelai látogatás alatt Chávez és Castro fölkeresi a dél-amerikai forradalmak és függetlenségi háborúk "atyjának", Simón Bolívarnak a síremlékét a caracasi nemzeti panteonban.