Mentegetőzik a görög fiút lelövő rendőr

Vágólapra másolva!
Egyre több görög városra terjed ki a tiltakozáshullám, amely az után indult, hogy egy 15 éves fiút rendőri intézkedés közben eltalált egy lövedék Athénban. Az egyik őrizetbe vett rendőr szerint gellert kapott golyó végzett a fiúval. Tiltakozók foglalták el Görögország berlini konzulátusát is.
Vágólapra másolva!

A görögországi Tesszalonikiben 300 diák csapott össze a rendőrökkel, és erőszakos tüntetések zajlottak Trikalában és Praeusban is. Több nagyvárosban is szerveztek nagygyűléseket, köztük Athénban, ahol a tiltakozássorozatot kiváltó eset történt.

Szombaton egy 15 éves fiú meghalt, amikor eltalálta egy rendőr fegyveréből kilőtt golyó. Két rendőrt letartóztattak, köztük azt, aki a lövés leadásával gyanúsítanak. A rendőr azt állítja, hogy ő csak figyelmeztető lövést adott le, és a fiút a gellert kapott golyó ölte meg. Szemtanúk szerint azonban a rendőr közvetlenül a fiúra célzott - derül ki a BBC beszámolójából. Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök a nyilvánosság előtt bocsánatot kért a megölt fiú apjától. Ígéretet tett arra, mindent megtesznek a hasonló esetek megismétlődésének elkerülésére. A család független igazságügyi szakértőt kért fel fiuk holttestének vizsgálatára.

Tesszalonikiben a gimnazista és egyetemista tüntetők hétfőn autókat rongáltak meg és kirakatokat törtek be. Este egy rendőr megsérült a város egyik rendőrőrsén, ahová húsz tüntető Molotov-koktélokat dobott. Athénban reggel a kommunista párt rendezett tüntetést a városközpontban: mintegy 150 pártaktivista skandált rendőröket szidalmazó jelszavakat, de incidens akkor nem történt. Este azonban fiatalok egy csoportja felgyújtott három autót a görög főváros központjában, és betörte a külügyminisztérium diplomáciai akadémiájának ablakait. Kevéssel a támadás után tűz ütött ki az épületben, és a kivonuló tűzoltóknak létrákon kellett kimenteniük az épületből az akadémia húsz hallgatóját.

Athén központi terén a rohamrendőrök könnygázt is bevetve kergettek szét hétfőn este egy körülbelül 300 fős tömeget. A parlament épülete és a Szintagma teret övező luxusszállók előtt gyülekező fiatalok sértegették a rendőröket, szemeteskukákat gyújtottak fel, és vasrudakkal törték a járdák márványburkolatát, hogy a törmelékkel megdobálhassák a rendőröket.

Athénban hétfőn este a rendőri erőszak elleni tiltakozásokon összesen mintegy tízezren vettek részt. A tüntetők vörösre mázolták a városközpont számos épületének földszinti részein a falakat - a megölt fiú kiontott vérét akarták jelképezni a vörös színnel. Tüntetők és rendőrök közötti összecsapásokról érkeztek hírek Kréta és Korfu szigetéről is. Jeórjiosz Papandreu, a görög ellenzéki Pánhellén Szocialista Mozgalom vezetője arra kérte az ország polgárait, hogy gyújtsanak gyertyákat kedden este városaik, falvaik központi részein, emlékezésül a rendőri erőszak áldozatára.

A tiltakozások kiterjednek a német fővárosra, Berlinre is. Mintegy 20 tüntető elfoglalta és közel nyolc órán át megszállva tartotta a berlini görög konzulátust. Este önként elhagyták a konzulátus wittenbergerplatzi épületét, miután átadtak a konzulnak egy tiltakozó iratot, és ígéretet kaptak, hogy szabadon távozhatnak. A rendőrség senkit sem vett őrizetbe.

Mintegy negyvenen tüntettek Görögország londoni nagykövetsége előtt is. A tüntetők transzparenseket tartottak magasba, rajtuk anarchista jelszavakkal. Néhány tüntető dulakodni kezdett a rendőrökkel, amikor azok biztonsági korlátokat próbáltak állítani az épület elé. Három tüntetőt őrizetbe vettek a közrend megzavarásáért - közölte a helyi rendőrség.

Szünetelt az oktatás

Hétfőn országszerte szünetelt az oktatás Görögország iskoláiban. A diák halála miatti tiltakozás jeleként szerdáig nem lesz tanítás az intézményekben - közölte Kosztasz Maniatisz, a középiskolai tanárok szakszervezeti szövetségének főtitkára. Az athéni egyetem oktatói háromnapos munkabeszüntetést kezdtek, követelve, hogy a hatóságok tárják fel a fiú megölésének körülményeit.

Ha elhúzódnak a tiltakozások, összemosódhatnak más megmozdulásokkal is. Szerdára 24 órás általános sztrájkot hirdettek a szakszervezetek, tiltakozásul a tervezett nyugdíjreform és a kormány gazdaságpolitikája ellen.