Maradnak a katonák az olasz utcákon

Vágólapra másolva!
Tovább maradnak az olasz nagyvárosok utcáin a katonák, akiket nyáron a rendőrség tehermentesítése és a lakosság biztonságérzetének fokozása érdekében rendeltek ki szolgálatra. Az olasz belügyminiszter szerint a pozitív tapasztalatok miatt hosszabbítanak, az ellenzék viszont pazarlásnak tartja a rendelkezést.
Vágólapra másolva!

Az olasz kormány hat hónappal meghosszabbította annak a rendeletének a hatályát, amely a közbiztonság javítása érdekében katonákat vezényelt a nagyobb városok utcáira - jelentette be szerdán az olasz belügyminiszter, Roberto Maroni, aki szerint az intézkedés eddig nagyon pozitív eredményeket hozott.

A rendelkezés eredetileg csak februárig lett volna érvényben. A katonák kivezénylését az a biztonságitörvény-csomag tette lehetővé, amelyet júliusban fogadott el az olasz parlament a bűnözés és az illegális bevándorlás elleni küzdelem jegyében.

Augusztus óta az olasz nagyvárosokban katonák őrzik a jelentősebb intézményeket, külképviseleteket, műemlékeket, közlekedési csomópontokat, hogy tehermentesítsék a rendőrséget. Összesen háromezer fegyverest vezényeltek Róma, Milánó, Nápoly, Palermo utcáira, a katonák csak pisztollyal vannak felfegyverezve, s kizárólag tettenérés esetén vehetnek őrizetbe bárkit. Az ellenzék így is az olasz városok militarizálásával vádolta a Silvio Berlusconi vezette kormányt, szerintük a katonaság bevetésének nincs számottevő hatása, ezért merő pazarlás.