Tíz év börtön a madridi merénylők segítőjének

Vágólapra másolva!
Tíz év börtönt kapott egy marokkói férfi, akit azzal vádoltak, hogy az anyagot szállította a 2004-es madridi merénylethez. Ügyvédje fellebbezett, az ügyész eredetileg húsz év kiszabását kérte.
Vágólapra másolva!

Tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Marokkóban a 2004. márciusi madridi merényletek egyik vádlottját, a marokkói Hisam Ahmidant - közölte egy igazságügyi forrás. Az ügyész a vádiratban 20 évi börtönbüntetés kiszabását kérte, mert szerinte bizonyítékok támasztják alá, hogy Ahmidan terrorszervezethez tartozott, és anyagszállítással részt vett a 191 halálos áldozatot követelő robbantások előkészítésében. DNS-mintáit megtalálták az elkövetők által használt lakásban, ujjlenyomatait pedig két gépkocsijukon - állítja az ügyész.

A vádlott ügyvédje azonban bizonyíték hiányára hivatkozva védence felmentését kérte. Mint mondta, Ahmidant 2004. március 6-án tartóztatták le a marokkói hatóságok Tangerben, a madridi terrortámadás viszont március 11-én volt. Az ítélethirdetés után bejelentette, hogy fellebbeznek a döntés ellen. Ahmidan jelenleg öt évi börtönbüntetését tölti, amit kábítószer-kereskedelemért szabtak ki rá.

A bíróság egyúttal december 18-ára halasztotta a madridi merényletek egy másik vádlottja, a szintén marokkói Abdelila Ahriz elleni per következő tárgyalását az ügyvédjének kérésére - jelentette be az említett igazságügyi forrás. Ahrizt idén januárban a spanyol hatóságok kérésére tartóztatták le. Mivel Marokkó nem adja ki állampolgárait külföldi hatóságoknak, a spanyol igazságügyi szervek azt kérték, hogy a gyanúsítottakat hazájukban fogják perbe azon dokumentumok alapján, amelyeket Madrid átad a marokkói ügyészségnek.