Szlovák zászló égetéséről kerültek fel videók a netre

Vágólapra másolva!
A Markíza szlovák televízió híradója szerdán arról számolt be, hogy szlovák zászló égetéséről készült videóklipek jelentek meg az interneten. A felvételek közül többet eltávolítottak a YouTube videómegosztóról szerda késő estére. A televíziónak nyilatkozva Göncz Kinga külügyminiszter azt mondta: a magyar kormány elítéli az ilyen jelenségeket.
Vágólapra másolva!

Szlovák zászlók égetését bemutató újabb videoklipek jelentek meg az interneten - jelentette szerdán este a Markíza szlovák kereskedelmi televízió híradója. A Markíza részleteket is bemutatott a YouTube videómegosztóra feltett klipekből. A televízió honlapján is megtalálható a hír a videoklipekről, a szövegbe beágyaztak három felvételt is, azok közül azonban kettőt szerda este tíz órakor már nem lehetett lejátszani: a hibaüzenet szerint már nem elérhetőek.

Göncz Kinga külügyminiszter a televíziónak azt mondta, hogy a magyar kormány az ilyen jelenségeket elítéli. A képsorokat a honlapok több magyar látogatója is elítélte - közölte a televízió.

A Markíza szerint a videókat valószínűleg fiatal magyarok tették fel a netre. A hozzájuk fűzött kommentárokban Szlovákiát és a Szlovák Nemzeti Párt elnökét szidalmazzák. A videók becsmérlik a Szlovák Köztársaságot és annak nemzeti jelképeit - mondta a híradó kommentátora.

A televízió szerint az egyik videó tolvajként ábrázolja a szlovák nemzetet, amikor azt állítja, hogy a szlovákok ellopták a magyarok nemzeti jelképét - a hármas halmon álló kettős keresztet, valamint a magyarok földjét is. Ez utóbbi állításkor a képen megjelenik a Felvidék. Egy másik képsor azt ábrázolja, hogy atombombát dobnak Pozsonyra, amely egész Szlovákiát elpusztítja. A harmadik - az interneten még mindig elérhető - képsoron zászlóégetés látható.

Szlovákiában a zászlóégetés bűncselekménynek számít, de Magyarországon a jogrend liberálisabb. A videók szerzőit a rendőrségnek nehéz lesz megtalálni, mert a klipek amerikai honlapokon találhatóak, és azok nem igen hajlanak az együttműködésre - hangzott el a Markíza televízióban.