Szabadon engedték a mauritániai elnököt

Vágólapra másolva!
Hazatérhetett otthonába az augusztusban puccsal megbuktatott mauritániai elnök, aki több mint száz napot töltött fogságban megbuktatása óta. A volt elnök szabadon bocsátása a megbékélést célzó tárgyalások előzménye lehet.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedték vasárnap az augusztus 6-án puccsal megbuktatott mauritániai elnököt - közölték biztonsági források. Szidi Uld Sejk Abdallahit - akit az államcsíny óta házi őrizetben tartottak - fogvatartói hazavitték a fővárosban,
Nouakchottban lévő otthonába. A volt elnököt a fővárostól 250 kilométerre fekvő szülőfalujában őrizték 136 napig.

Az észak-afrikai országban végrehajtott puccsot az elnöki gárda egykori parancsnoka, Mohamed Uld Abdel Aziz irányította, azóta ő áll a Mauritániát kormányzó katonai junta élén. Az Arab Liga egyik tisztviselője szerint Abdallahi szabadon bocsátása előzménye azoknak a jövő hét végére tervezett tárgyalásoknak, amelyek a nemzeti megbékélést célozzák Mauritániában. A puccsista kormány "valamennyi politikai erőt" a tárgyalásokon való részvételre szólított fel, de ennek kicsi a valószínűsége, mivel Abdallahi hívei a volt elnök hivatalába való visszahelyezését követelik.