Akitől felfordult Amerika gyomra - az illinois-i kormányzó botránya

Vágólapra másolva!
Megzsarolt egy gyerekkórházat, ki akarta rúgatni a kritikus újságszerkesztőket, és pénzért árulta Barack Obama megüresedő szenátusi helyét. Ezzel gyanúsítják a nyomozók Rod Blagojevich illinois-i kormányzót, és a vádakon még a mocskos chicagói közéletben edződött politikusok is megdöbbentek. A gyanúsítás alapján Blagojevich az önteltség és romlottság mintaképe, pedig egykor ő is a politika megtisztítását ígérte.
Vágólapra másolva!

"Ma este hölgyeim és uraim, Illinois a változásra szavazott" - mondta Rod Blagojevich 2002-ben, illinois-i kormányzóvá választásának éjszakáján. Nagy szó volt a szerb acélgyári munkás fiának győzelme, aki cipőpucolóként kezdte, de volt pizzafutár és mosogatófiú is, hogy tudja fizetni egyetemi tanulmányait.

Eleinte úgy tűnt, hogy a tiszta kéz szerepét osztották rá. 1996-ban lett kongresszusi képviselő Chicago ötödik választókerületében, ahol 1994-ben megválasztott elődje egy csalási ügy miatt volt kénytelen lemondani mandátumáról. A kormányzói széket 30 év republikánus uralom után szerezte meg a demokratáknak és ebben a pozícióban is ő volt a jófiú: elődjét, George Ryant korrupció miatt ítélték hat és fél év börtönre.

Az első gyanús történetek

Az idilli képet bepiszkító első gyanús ügyletre 2005-ig kellett várni, amikor kampányának egyik fő támogatója kapta az egyik chicagói fizetős autópálya mentén működő gyorséttermek üzemeltetési jogát. Egy évvel később kiderült, hogy 1500 dollárt fogadott el egy ismerősétől, akinek a felesége nem sokkal korábban került az illinois-i természeti erőforrások minisztériumához.

Gyanús ügyei miatt 2005 óta folyt nyomozás Blagojevich ellen, de úgy tűnt, hogy bedőlnek a vádak. Hiába tartóztattak le az elmúlt három évben 14 olyan embert, aki vagy munkatársa volt vagy közvetlen kapcsolatban állt vele, Blagojevich ellen nem találtak bizonyítékot, 2006-ban pedig újraválasztották.

De nem értek véget a botrányszagú ügyek. Idén márciusban Tony Rezkóhoz fűződő kapcsolata miatt izzadhatott a kormányzó. Az építési vállalkozó Rezko, Blagojevich kampányának egyik fő támogatója volt, kormányzóvá választása után pedig több embere is helyet kapott az illinois-i építési koncessziók kiadását felügyelő bizottságban, ők felügyelték például a kórházberuházásokat. A New York Times szerint pénzt húzott azoktól a vállalkozóktól, akik építési engedélyekre hajtottak. Rezko korrupciós ügyeinek tárgyalásán felmerült az is, hogy Blagojevich haszonélvezője volt Rezko tevékenységének, népszerűsége 13 százalékra zuhant. Múlt keddig azonban viszonylag simán megúszta.

Nem látok semmiféle sötét felleget

"Nem hiszem, hogy bármilyen sötét fellegek gyülekeznének fölöttem. Semmi más nincs fölöttem, csak ragyogó napsütés" - mondta elégedetten múlt hétfőn Blagojevich, miután egy gyárlátogatáson alaposan kiosztotta a Bank of Americát, amiért megváltozott hitelezési politikája miatt egy chicagói gyár bezárni kényszerült kapuit. Másnap azonban minden megváltozott. Az FBI kedden letartóztatta Blegojevichet és bemutatta több telefonbeszélgetésének 74 oldalas átiratát. Ezeken Blagojevich arról beszél, hogy kormányzóként neki van joga kijelölni, ki kapja meg a novemberben elnökké választott Barack Obama megüresedő szenátusi helyét addig, amíg új választást írnak ki a posztra.

"Értékes dolog ez, csak nem adod oda valakinek ingyen", "aranyat ér" - így beszél Blagojevich a novemberben lehallgatott telefonbeszélgetéseken Obama posztjáról. Az egyik lehallgatott telefonbeszélgetés szerint azt mondta, hogy az ötös számú szenátorjelölt "500 rugóra emelte a tétet. Egy megbízott jött. A másik fickó meg egymilliót adna, ha szenátorrá tenném".

Obama embere nem emlékszik pontosan

"Megdöbbentem és kiábrándult vagyok" - jelentette ki kedden Barack Obama és sajtókonferencián a Blagojevich elleni vádak kapcsán, bár a kormányzó tagadja, hogy törvénytelenséget követett volna el. "Vannak emberek, akik a közszolgálatért szállnak be a politikába - én is ilyen vagyok -, vannak viszont olyanok, akik üzletnek tekintik a politikát" - mondta Obama, aki szerint Blagojevichnek le kell mondani, mert a közbizalom megrendült. Obama sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az ő kampányirodája nem vett részt a szenátori hely feltöltésében, semmilyen szinten, az a kampányban tett ígéreteinek a teljes megsértése lenne. Obama ugyanakkor kitért a kérdés elől, hogy tárgyalt-e valamelyik vezető tanácsadója Blagojevich-csel, pedig Blagojevich és Obama kabinetfőnökének, Rahm Emanuelnek a kapcsolata, a New York Times szerint közismert.

Bár semmi nem bizonyítja, hogy Obama bármiféle törvénytelenséget elkövetett volna és azt sem, hogy tudott volna Blagojevich piszkos ügyeiről, van a történetnek néhány olyan része, ami kellemetlen az elnöki székért a politika megváltoztatásával kampányoló Obama számára. A legnagyobb bajt pont egyik leghűségesebb embere, David Axelrod, kampányának fő stratégája hozta a fejére. Axelrod még november végén egy Fox News-nak adott interjúban kijelentette: "Tudom, hogy beszélt a kormányzóval" a szenátori helyről. Kedden Obama sajtóirodája azonnal közleményt adott ki, amelyben azt állították, hogy Axelrod tévedett, ilyen beszélgetés nem hangzott el.

Obama neve azonban az egyik lehallgatott telefonbeszélgetésen is a szenátori hellyel kapcsolatban kerül elő. Blagojevich a novemberi telefonbeszélgetésen azt mondta, tudja, hogy kit akar utódjául Obama - írja a New York Times -, de ezt a kormányzó annyival intézte el: "nem akarnak semmit sem adni nekem, csak némi vállveregetést".

Kellemetlen lehet Obamának az is, hogy támogatta a kormányzói székért küzdő Blagojevichet 2002-ben és 2006-ban is, sőt, újraválasztásakor, mikor már több korrupciós üggyel kapcsolatban felmerült a kormányzó neve, azt mondta az Associated Press szerint, hogy "egy olyan kormányzó rejlik Rod Blagojevichben, aki állhatasosan munkálkodott az illinois-i emberekért".

Ki lehet a titokzatos jelölt?

A Chicago Tribune szerint a titokzatos üzletember, aki 1 milliót ajánlott Blagojevich-nek a szenátori helyért, a legendás polgárjogi harcos fiát, ifjabb Jesse Jacksont látta volna a legszívesebben a szenátusban. A lap több olyan bizonyítékot felsorol, ami bizonyítja, hogy Blagojevich és Jackson között volt kapcsolat és szó esett kettejük között a szenátusi helyről.

Forrás: AFP
Obama azt mondja, nem beszélt vele a szenátusi helyről

Látták például őket együtt több fogadáson is, amelyek közül az egyik - egy október 31-i, tehát még Obama megválasztása előtt tartott - összejövetel mintegy két tucat jelenlévőjével azt közölték: a találkozó célja adománygyűjtés, hogy Jacksont bejuttassák a szenátusba. Az illinois-i képviselő Jackson és Obama viszonya szoros, Jackson mindvégig Obamát támogatta az elnökjelöltségért folyó harcban, sőt, még az Obamát sértegető apjától is elhatárolódott. Jackson azt állítja, semmiről sem tudott. Ugyan felmerült, hogy ő szeretne lenni Obama utóda a szenátusban, de nem fordult meg a fejükben semmilyen törvénytelenség.

Az üstököstől a hülyeségig

Blagojevich-et többek között befolyással való üzérkedéssel, állami támogatások magáncélra történő felhasználásával vádolják. Az ellene felhozott vádak között szerepel, hogy megpróbálta elmozdítani a Chicago Tribune vele szemben kritikus szerkesztőit. Blagojevich a vád szerint a legkülönbözőbb szervezetektől és emberektől próbált pénzt kizsarolni. Többek között 50 ezer dollárt követelt egy chicagói gyerekkórháztól, amely 8 milliós állami támogatást kapott, majd azzal fenyegetőzött, hogy visszavonja a pénzt.

Blagojevich terve az ügyészek szerint az volt, hogy pénzért eladja a szenátori helyet egy olyan jelöltnek, akit Obama támogat. Ezért cserébe megszerzi egy szakszervezeti szövetség vezetői posztját és a januárban hivatalba lépő elnöknek tett szívességért cserébe támogatást kér törvényalkotási programjához. Patrick J. Fitzgerald illinois-i főállamügyész szerint "Lincoln forogna a sírjában", ha megérte volna a Blagojevich-botrányt.

A New York Times szerint a többek között bizarr frizurája és Elvis-imádata által is híressé vált Blagojevich a Fehér Házról álmodott. Fiatal kongresszusi képviselőként úgy robbant be a közéletbe, mint egy igazi üstökös. Volt ugyan némi populista beütése, de úgy tűnt, valóban ő lesz az, aki kipucolja a korrupció által megfertőzött illinois-i politikát.

Blagojevich valóban tudott újítani. "A régi chicagói rendszerben nőtt fel, ahol a legfontosabb a lojalitás" - mondta róla a New York Times-nak Cindi Canary, a politikai élet megújításáért dolgozó Illinois Campaign for Political Reform nevű szervezet elnöke. "Ez a rendszer arról szól, hogy megvédjük egymást, szerzünk egy kis mellékest és némi személyes hatalmat. De sosem volt szó az egyéni meggazdagodásról". Blagojevich egy ponton "valószínűleg elvesztette a kapcsolatot a realitással" - tette hozzá Mike Jacobs illinois-i szenátor, a kormányzó régi barátja. Kent Redfield illinois-i politológus szerint "lenyűgöző az arrogancia és a hülyeség keveréke, amely erre a viselkedésre sarkallta".