Latin tagja is lesz Obama kormányának

Vágólapra másolva!
A Clinton-kormány energiaügyi minisztere, Bill Richardson lesz Barack Obama kormányában az új kereskedelmi miniszter. Richardson korábban Obama riválisa volt a demokrata elnökjelöltségért folyó harcban, de később az egyik legkitartóbb támogatója lett. Richardson az egyik legismertebb latin politikus az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Bill Richardsont, az egykori Clinton-kormány tagját jelöli kereskedelmi miniszternek Barack Obama - a megválasztott amerikai elnök ezt szerdán jelentette be Chicagóban. A 61 éves Bill Richardson Új-Mexikó szövetségi állam kormányzója, Bill Clinton elnöksége idején ENSZ-nagykövet, majd energiaügyi miniszter volt.

Richardson az egyik legismertebb spanyolajkú politikus az Egyesült Államokban, ahol latin népesség egyre növekszik. Richardson spanyolul és angolul is ígéretet tett arra a bejelentéskor, hogy a gazdaság rendbetételéért fog dolgozni.

"Bizonyosabb vagyok, mint korábban, hogy minden eszköz rendelkezésre áll a válság kezeléséhez" - mondta a leendő elnök, aki szerint Richardson "nemzetközi tekintélyt és komoly szakértelmet visz" a gazdaságba. Richardson elkötelezett amellett, hogy kreatív válaszokat találjon a problémákra - tette hozzá Obama.

Richardsont korábban a külügyminiszteri poszt esélyesei között emlegették, miután komoly érdemeket szerzett nemzetközi béke- és egyéb kezdeményezések közvetítésében, például Észak-Koreában, Szudánban, Kubában, Irakban és a Közel-Keleten. A CNN hírtelevízió várakozása szerint Richardson kulcsszerepet fog játszani a nemzetközi kereskedelem előmozdításában és az amerikai gazdaság erősítésében.

Barack Obama már a harmadik olyan embert emeli be a kormányába, aki ellenfele volt az elnökjelöltségért folyó harcban a demokrata párton belül. Joe Bident alelnöknek jelölte, Hillary Clintonból külügyminiszter lesz. Richardson nem volt igazán esélyese az előválasztásnak, és kiesése után Obama kitartó támogatója lett. Annak ellenére tette ezt, hogy több szállal kötődött Clintonékhoz.

Richardson akkor azt mondta, nagyon közel volt ahhoz, hogy Hillary Clinton mögé álljon, de végül Obamát választotta a volt first lady negatív kampánya miatt. A Bill Clintonnal személyes baráti viszonyt ápoló kormányzó döntését a Clinton-hívek árulásnak fogták fel.

Állítólag napokon vagy heteken belül Obama bejelentheti, hogy az egészségügyi tárcát Tom Daschle, korábbi szenátusi többségi frakcióvezető fogja irányítani. Még nem tudni, hogy ki lesz a belügyminiszter, ki fogja irányítani a közlekedési, a munkaügyi, a városfejlesztési, továbbá az oktatási és a mezőgazdasági tárcát, illetve ki lesz a nemzeti hírszerzési igazgató, valamint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) irányítója.