Izraeli légitámadás Gázában

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Izraeli légitámadásban meghalt egy palesztin férfi, további kettő pedig megsebesült szombaton a Gázai övezetben - közölték palesztin egészségügyi források. Mindkét sebesült állapota súlyos, szemtanúk szerint egy negyedik, polgári személy is megsebesült a támadásban.

A légitámadás helyszíne az övezet északi részén, Dzsabalíja mellett volt. Egy másik forrás szerint Bét-Lahíja városban érte rakétatalálat az áldozatokat, akik a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom fegyveres szárnyának, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezetnek a tagjai. Éppen egy Izrael elleni rakétatámadást készítettek elő, amikor egy izraeli katonai repülőgép kilőtt rájuk három rakétát - tették hozzá. A hadsereg egyelőre nem közölt semmit a támadással kapcsolatban.

A Hamász palesztin radikális szervezet szerint az előző nap járt le a közte és Izrael között fél évvel ezelőtt kötött tűzszüneti megállapodás a Gázai övezetre vonatkozóan, míg Izrael szerint a megállapodás határozatlan idejű.

Szombaton egyébként kiköthetett a Gázai övezet partjainál egy humanitárius és egészségügyi segélyt szállító hajó, fedélzetén nemzetközi aktivistákkal - a területet a Hamász választási győzelme óta tengeri blokád alatt tartó Izrael nem akadályozta meg a műveletet. A hajó gyerektápszert és egy tonna gyógyszert szállított a gázai lakosságnak. A hónap elején Izrael meggátolt egy líbiai hajót abban, hogy humanitárius szállítmányt juttasson el a Gázai övezetbe.