Kiélezheti az izraeli kampányt a harcias Hamász

Vágólapra másolva!
Véget ért a fél éve tartó tűzszünet a Gázai övezetben. A Gázát uraló radikális Hamász közölte, hogy az izraeli blokád miatt nem hajlandó meghosszabbítani a tűzszünetet. November óta formális volt a fegyvernyugvás, amelyet mindkét fél folyamatosan megsértett. A Hamász a legkényesebb pillanatban mondta fel a tűzszünetet, Izraelben ugyanis elkezdődött a választási kampány.
Vágólapra másolva!

Pénteken közleményt adott ki a Hamász, amely szerint nem hajlandó meghosszabbítani az Izraellel június 19-én kötött fegyverszünetet - írja a BBC. Az AP azt jelentette, hogy a megállapodás magyar idő szerint hajnali 5 órakor történő felmondása után rögtön két rakéta csapódott izraeli területre, illetve izraeli farmerekre nyitottak tüzet palesztin milicisták a határ túloldaláról. A támadásokban senki sem sérült meg.

Az egyiptomi közvetítéssel létrejött fegyvernyugvás eddig sem működött: az AP szerint június közepe óta 21 palesztin harcos halt meg izraeli hadműveletekben és légitámadásokban, míg Izraelt 199 rakétatalálat érte. Egy keddi, az AP által ismertetett felmérés szerint a palesztinok 74, az izraeliek 51 százaléka meghosszabbítaná a tűzszünetet.

"A tűzszünetnek vége, és nem lesz megújítás, mert a cionista ellenség nem tartotta tiszteletben a feltételeinket" - olvasható a Hamász közleményében, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok honlapján. A Hamász azzal vádolja Izraelt, hogy nem enyhítette a Gázai övezetet november eleje óta sújtó blokádot, csak a minimális mennyiségű segélyt engedett a területre, üzemanyagot például egyáltalán nem. Izrael azt állítja, hogy ilyet nem ígért.

Gázában hónapok óta kevés az élelmiszer és az üzemanyag, akadozik az áramellátás, és a kínai People Dailynek nyilatkozó boltos szerint a gázaiak úgy érzik, hogy nemcsak Izrael, hanem "az arabok, a Palesztin Hatóság és maga Mahmúd Abbász palesztin elnök is utál minket". Az ENSZ korábban többször jelezte, hogy a Gázát sújtó izraeli blokád humanitárius katasztrófával fenyeget.

A BBC szakértője, Magdi Abdelhadi szerint a legkritikusabb pillanatban mondta fel a Hamász a tűzszünetet. Izraelben ugyanis februárban rendkívüli választások lesznek, és már folyik a kampány, ami kiélezheti az ellenségeskedést, a palesztinoknál pedig felerősödhet a Hamász és a Fatah ellentéte. A BBC tudósítója szerint csak a legoptimistábbak bíznak abban, hogy elmaradhatnak a heves izraeli-palesztin összecsapások.

Persze mindkét fél azt hangoztatja, addig nem támad, amíg a másik nem ad rá okot. A Hamász közleményében az áll: "Minden Gázai övezet elleni támadás, illetve minden új bűntett széles körű összecsapást fog kiváltani, amit mi nagyon keményen meg fogunk torolni." Az izraeli külügyi szóvivő, Jigal Palmor erre azt válaszolta a BBC szerint, hogy a Gázát uraló milicisták "az erőszakot választották az igazság helyett és a rakétakilövéseket a tűzszünet helyett". Szerinte a Hamász "nem törődik a palesztinok legfőbb érdekeivel. Nyilvánosan és számtalan alkalommal elmondtuk, hogy szerintünk a tűzszünet folyamatossága az izraeliek és palesztinok legfőbb érdeke."

A Hamász 2007 júniusában vette át a hatalmat a Gázai övezetben, miután heves harcok árán kiszorította a területről az Abbászhoz hű Fatahot.