Visszadobta a szlovák államfő a kétnyelvű tankönyvtörvényt

Vágólapra másolva!
Nem írta alá a módosított közoktatási törvényt a szlovák államfő, így mégsem lép életbe, hogy a kisebbségi tankönyvekben ezentúl elsőként a kisebbség anyanyelvén jelöljék meg a földrajzi neveket. Ivan Gasparovic szerint ez ellentétes lenne Szlovákia jogállamiságával, a Magyar Koalíció Pártja szerint azonban saját választási kampánya miatt döntött így az államfő. A törvény visszakerül a parlament elé.
Vágólapra másolva!

Ivan Gasparovic szlovák államfő nem írta alá a módosított közoktatási törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy a kisebbségi tankönyvekben először a kisebbség anyanyelvén, majd zárójelben szlovákul tüntessék fel a földrajzi neveket - jelentette be pénteken Martina Balleková, az elnöki hivatal képviselője. A jogszabály így visszakerül a parlament elé, amelyben a 150 tag közül legalább 76 képviselő szavazata kell ahhoz, hogy Gasparovic elutasítását felülvizsgálják, és a módosításokat mégis elfogadják.

Döntésének indoklásában az államfő azt javasolta a parlamentnek, hogy ne fogadja el a törvénymódosítást. Szerinte a módosítás ellentétes az alkotmány azon részével, amely Szlovákiát jogállamnak minősíti. Ezen kívül a módosításban "olyan szókapcsolatok vannak, amelyek nem világosak, egyértelműek, terminológiailag nem pontosak, ami a jogszabály általános érthetetlenségéhez vezet". A módosított törvény néhány szakasza a térképészeti és az államnyelvtörvénnyel is ellentétes - tette hozzá az államfő, aki szerint több más törvényt is módosítani kellene ahhoz, hogy a kisebbség nyelvén tüntethessék fel a földrajzi megnevezéseket.

Gasparovic szerint nem világos a törvénynek az a rendelkezése sem, miszerint a tankönyvekben a kisebbségek nyelvében általánosan elfogadott földrajzi megnevezéseket kell használni, ugyanis nem tudni, melyek ezek. Az sem világos, hogyan kellene használni azokat a földrajzi neveket, amelyeknek nincs általánosan elfogadott változata a kisebbségek nyelvében.

Ján Slota pártja örül

A törvénymódosítás elutasítására többek között Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szólította fel az államfőt. Slota pártja nevében nyílt levelet küldött Gasparovicnak, és ebben alkotmány-, illetve törvényellenesnek nevezte az elfogadott módosításokat. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) viszont arra kérte az elnököt, hogy írja alá a módosított jogszabályt.

"Az MKP-nek már régebben az a véleménye, hogy Ivan Gasparovic nem képes tisztségének pártok feletti és államférfihoz méltó betöltésére. Mai döntésével ezt a tényállást megerősítette, a tankönyvekről szóló döntést alárendelte választási kampányának" - közölte az MKP a köztársasági elnök döntésére reagálva. Szigeti László, a magyar párt képviselője szerint az elutasítás nyilván összefüggésben áll az SNS nagy nyomásával is.

"Az SNS üdvözli a Szlovák Köztársaság elnökének államférfiúi döntését, hogy nem ír alá olyan jogszabályt, amely például ellentétes az államnyelvről szóló törvénnyel vagy a térképészeti törvénnyel" - mondta az SNS frakcióvezetője, Rafael Rafaj, aki szerint a döntéssel a "koalíció most lehetőséget kapott arra, hogy kijavítsa hibáját".

Szótár a tankönyvekbe

A törvénymódosítási javaslatot eredetileg a Magyar Koalíció Pártjának két képviselője, Berényi József és Szigeti László terjesztette elő a parlamentben. Ők azt javasolták, hogy a kisebbségi tankönyvekben a kisebbségek nyelvén szerepeljenek a földrajzi megnevezések. A módosítást úgy tudták elfogadni, hogy a legerősebb kormánypárt, a Smer saját módosító javaslatával ezt megtámogatta. A kartográfiai művekben a földrajzi megnevezések továbbra is kizárólag államnyelvűek lettek volna, a tankönyvek végére azonban került volna egy szótár, amely tartalmazza a kifejezések kisebbségi nyelvű változatát is.