Egyre drágább a briteknek az afgán háború

Vágólapra másolva!
Részletes indoklást vár a védelmi minisztériumtól a parlament egyik bizottsága arról, miért drágulnak meg jövőre ötven százalékkal az afganisztáni katonai akció költségei. A testületnek feltűnt az is, hogy alig csökkennek az iraki misszió költségei, pedig Nagy-Britannia jövőre szinte teljesen kivonul az országból.
Vágólapra másolva!

Több mint ötven százalékkal nőnek az afganisztáni brit katonai műveletek költségei a 2008-2009-es költségvetési évben - hívta fel a figyelmet hétfőn egy parlamenti bizottság, amely a tervezett kiadások részletes indoklását követeli a kormánytól.

A pénzügyminisztérium adatai szerint a 2007-2008-as 1,51 milliárd fontról 2,32 milliárd fontra (686 milliárd forint) emelkednek a brit hadsereg afganisztáni kiadásai azzal párhuzamosan, hogy az iraki helyett erre a konfliktusra összpontosít a jövőben a szigetország. Az iraki katonai jelenlétből származó költségek viszont várhatóan csak 4,1 százalékkal csökkennek, jóllehet London a jövő év első felében csaknem az összes brit katonát ki akarja vonni az arab országból.

A kormány összesen 3,74 milliárd fontot kér az iraki és az afganisztáni katonai műveletekre. Ez "rendkívül nagy mennyiségű közpénz", ezért a védelmi minisztériumnak részletesen ki kell fejtenie, mire akarja elkölteni - szögezte le a védelmi ügyek parlamenti bizottsága.

Előreláthatólag az jár majd a legnagyobb többletkiadással, hogy a kormány - jobbára a tálib támadások erősödésére reagálva - hétszáz újabb páncélozott járművet szándékozik beszerezni az Afganisztánba küldött brit csapatok számára. A kontingens létszáma jelenleg 8100 fő. Afganisztánban 132 brit katona esett el, amióta az ország 2001-ben csatlakozott az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció műveleteihez.