Vizsgálják a Nobel-bizottságok gyanús kínai útjait

Vágólapra másolva!
Vizsgálják a svéd hatóságok, miért utazott Kínába a Nobel-díj odaítéléséről döntő bizottságoknak több tagja. Az utazásokat a kínaiak finanszírozták, a bizottsági tagok szerint azonban ez nem befolyásolja őket az elismerések odaítélésénél.
Vágólapra másolva!

Korrupció gyanúja miatt előzetes vizsgálat indult Svédországban a Nobel-díjakat odaítélő bizottságok több tagja ellen, akik a kínai kormány költségén jártak a kelet-ázsiai országban - idézte csütörtökön a svéd rádió (SR) az eljárást végző ügyészségi illetékest.

A rádió beszámolója szerint három Nobel-bizottság - az orvosi, a fizikai és a kémiai - tagjai jártak Kínában a pekingi kormány meghívására, hogy tájékoztassák a kínai vezetőket arról, mi kell a Nobel-díjak elnyeréséhez. Ketten két évvel ezelőtt, hárman pedig az idén januárban jártak az ázsiai országban, a kínai hatóságok fedezték utazási, szállodai és étkezési költségeiket is.

Nils-Erik Schultz, az állami korrupcióellenes hivatal ügyésze úgy döntött, hogy tüzetesen megvizsgálja a kínai utak körülményeit, mert tisztázni akarja, felmerül-e a vesztegetés gyanúja.

Az érintett bizottsági tagok elismerték, hogy jártak Kínában, de állítólag sokáig haboztak, mielőtt elfogadták volna a meghívást. Végül úgy döntöttek, hogy a kínai utak nem befolyásolhatják őket a Nobel-díjak odaítélésénél.

Az elmúlt három évben kínai állampolgárok nem kaptak Nobel-díjat.